30 października

Łosoś po francusku

Łosoś po francusku
Zaprezentuję dzisiaj przepis, który poznałam, dzięki Panu Łososiowi,
 czyli firmie Suempol. 
Oryginalny przepis został przeze mnie delikatnie zmieniony.
Łosoś po francusku - marynowany w musztardzie i smażony z białym winem.
Doskonały pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad.
Poezja!




 Potrzebujemy:

  • 2 filety łososia
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz

Krok po kroku:
  1. Łososia pozbawiamy skóry, czyścimy i osuszamy, następnie posypujemy solą, pieprzem, smarujemy musztardą z obu stron i na talerzyku wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wino i smażymy łososia kilka minut z obu stron.
  3. Podajemy z ziemniakami (u mnie z tymiankiem) i ulubionymi dodatkami.
  4. Smacznego! :-)





27 października

Chałka z kruszonką idealna na (drugie) śniadanie

Chałka z kruszonką idealna na (drugie) śniadanie
Moją przygodę z drożdżami zaczęłam od chałki.
Efekt przerósł moje oczekiwania,
dlatego postanowiłam, że częściej będę zapraszała drożdże do mojej kuchni ;-)
Jednak domowe pieczywo smakuje najlepiej! 
A zapach, który niósł się po całym domu w trakcie pieczenia jest wprost nie do opisania!
Zdecydowanie przepis wart wypróbowania! :-)
Idealna na śniadanie, drugie śniadanie czy na kolację!



Potrzebujemy:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (w tym jedno do posmarowania wierzchu chałki)
  • 2 łyżki roztopionego i lekko ciepłego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
  • 30 g mąki pszennej
  • 15 g masła
  • 15 g cukru

Krok po kroku:
  1. Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz 1 łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (po tym czasie zaczyn powinien być już aktywny - poznamy to po bąbelkach powietrza na wierzchu).
  2. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, 1 roztrzepane jajko, ciepłą wodę, masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (można tu "wynająć" do pracy swojego Mężczyznę :-) ).
  3. Gdy ciasto będzie już odchodziło od rąk, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ponownie zagniatamy krótko ciasto i formujemy z niego 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz, a końce podwijamy pod spód.
  5. Chałkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
  6. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.
  7. Tuż przed pieczeniem smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  8. Chałkę wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut, aż skórka zrobi się brązowa.
  9. Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji i konkursie:

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

Moje wypieki i desery na każdą okazję





23 października

Mus czekoladowy na osłodzenie jesiennej aury (również dla niespodziewanych gości)

Mus czekoladowy na osłodzenie jesiennej aury (również dla niespodziewanych gości)
Za oknem pada deszcz, wieje wiatr.
Jest zimno i nieprzyjemnie...
Co zrobić, aby osłodzić sobie ten czas?
Gęsty mus czekoladowy, oczywiście! :-)


Deser ten przyrządza się bardzo prosto i szybko, 
a przy tym jest niezwykle sycący!
Idealnie się sprawdzi, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
A podany z odrobiną chilli, idealnie rozgrzewa.


Potrzebujemy:
  • 100 g dobrej jakości czekolady - mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru pudru (w przypadku czekolady gorzkiej)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta chilli (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.Opcjonalnie dodajemy do niej szczyptę chilli i/lub cynamonu.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno (gdy używamy czekolady gorzkiej, dodajmy odrobinę cukru pudru).
  3. Ubitą śmietankę łączymy z jogurtem, a następnie z roztopioną czekoladą.
  4. Dokładnie mieszamy, wlewamy do pucharków/szklanek/kieliszków i podajemy jeszcze ciepłe.
  5. Smacznego! :-)





Przepis bierze udział w akcji i konkursie:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

 Moje wypieki i desery na każdą okazję 

20 października

Tort potrójnie czekoladowy

Tort potrójnie czekoladowy
Dzisiaj zaprezentuję Wam tort potrójnie czekoladowy składający się 
z: kakaowego biszkoptu, kremu z czekolady mlecznej i kremu z czekolady białej.
Biszkopt wyszedł wysoki i pulchny - bez grama tłuszczu i proszku do pieczenia :-)
A cały tort był lekki i nie za słodki.
Wypróbujecie?! :-)




 Potrzebujemy - składniki na tort o średnicy 24 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
Krem z mleczną czekoladą (do przełożenia biszkoptu):
  • 400 ml kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
Krem z białą czekoladą (na wierzch tortu):
  • 300 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki herbaty z cukrem

Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
  2. Mąkę razem z kakao dokładnie przesiewamy.
  3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę.
  4. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier i miksujemy.
  5. Mąkę i kakao dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszany łyżką.
  6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Boki tortownicy zostawiamy.
  7. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut na opcji góra-dół.
  8. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowej.
  9. Krem z mleczną czekoladą: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki, następnie studzimy. Pozostałe 350 ml ubijamy na sztywno (można pod koniec ubijania dodać kilka łyżek cukru pudru - ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam zbyt słodkiego kremu). Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i mieszamy. 
  10. Krem z białą czekoladą: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki. Pozostałe 250 ml ubijamy na sztywno (również można dodać cukier puder). Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki.
  11. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  12. Składanie tortu: jeden blat biszkoptu zostawiamy w tortownicy, nasączamy go herbatą z cukrem, następnie wykładamy połowę kremu z mleczną czekoladą. Przykrywamy go drugim blatem i również go nasączamy i wykładamy resztę kremu z mlecznej czekolady. Tort wkładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy go z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy i kremem z białej czekolady smarujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  13. Smacznego! :-)


Dobre rady i wskazówki:
- Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu.
- Pianę z białek do biszkoptu należy dokładnie ubić - to dzięki niej biszkopt wyrośnie i będzie puszysty.
- Do kremów należy użyć dobrej jakości czekolady (albo po prostu Waszej ulubionej), bo to ona nadaje główny smak kremu.
- Do zdobienia można użyć barwników - ja połączyłam krem z białej czekolady z niebieskim barwnikiem w proszku.
- Tort najlepiej przechowywać w lodówce.
- Dobrej jakości żelki nie topią sią, ani nie tracą koloru na kremie.





15 października

Dorsz na szpinakowej kołderce

Dorsz na szpinakowej kołderce
Muszę przyznać się do tego, że jem za mało ryb.
Bardzo je lubię, więc najwyższy czas to zmienić.
Przechodząc obok stoiska rybnego zauważyłam piękny filet z dorsza,
dlatego dzisiaj zagości tutaj w towarzystwie szpinaku.
:-)





Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
  • średniej wielkości filet z dorsza
  • 500 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • olej/oliwa do smażenia

Krok po kroku:

  1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. W tym czasie na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pod koniec smażenia dodajemy jogurt lub śmietanę.
  3. Na jeden talerzyk wsypujemy mąkę, a na drugi wlewamy roztrzepane jajko.
  4. Dorsza wyciągamy z lodówki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Tak opanierowaną rybę smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju - po kilka minut z każdej strony.
  5. Usmażoną rybę podajemy na szpinaku. Opcjonalnie rybę można jeszcze skropić sokiem z cytryny.
  6. Smacznego! :-)

Zabieramy ze sobą posiłek






13 października

Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku
Dzisiaj przepis na danie, które pewnie wszyscy znają.
Fasolka po Bretońsku!
To danie, które od zawsze uwielbiałam,
więc jakby mogło go tu zabraknąć? ;-)
Wspaniałe danie, które z każdym kolejnym podgrzaniem smakuje lepiej,
należy rozpocząć już dzień wcześniej - skrócimy przez to czas gotowania się fasoli.



Potrzebujemy:
  • 1 kg fasoli Piękny Jaś
  • 400 g kiełbasy np. zwyczajnej lub podwawelskiej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
Ilość przypraw podaję orientacyjnie - najlepiej spróbować potrawy i doprawić do smaku według własnego uznania.

Krok po kroku:
  1. Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin - a najlepiej na całą noc.
  2. Po namoczeniu, gotujemy fasolę w tej samej wodzie przez ok. 40 minut - aż będzie miękka.
  3. W tym czasie kroimy kiełbasę na półplasterki, a boczek w małe paseczki.
  4. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, następnie smażymy na nim kiełbasę.
  5. Usmażoną kiełbasę i boczek przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy jeszcze 10 minut i podajemy.
  7. Smacznego! :-)
P.S. Danie to można zawekować i mieć gotowy i szybki obiad na zimę! :-)

Przetwory na widelcuZabieramy ze sobą posiłek






08 października

Herbatnikowy sernik gotowany

Herbatnikowy sernik gotowany
Cóż może być lepszego do popołudniowej herbaty czy kawy, po ciężkim dniu w pracy
niż pyszny i kremowy sernik? :-)
Chyba nic!
Dlatego dzisiaj na osłodę październikowych (ale nie tylko) dni,
proponuję gotowany sernik na herbatnikach z polewą czekoladową.
Prosty, szybki i sprawdzony przepis.
Wart grzechu - obiecuję! :-)



Potrzebujemy (przepis na prostokątną blachę 25 x 36 cm):
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 duża paczka herbatników (u mnie pełnoziarniste)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Krok po kroku:
  1. Wyłożyć dno blachy warstwą herbatników.
  2. Do dużego garnka przełożyć ser, dodać cukry, masło, jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Gdy masa będzie już ciepła, a masło rozpuszczone, wsypujemy przesiany przez sitko budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje.
  4. Gorącą i gęstą masę wlewamy do formy. Na wyrównaną łyżką masę wykładamy drugą warstwę herbatników.
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Mieszamy. Wylewamy polewę na herbatniki i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  6. Smacznego! :-)




Przepis bierze udział w akcji:

Ciasta bez miksera

06 października

Pieczeń warzywna / Pasztet z cukinii

Pieczeń warzywna / Pasztet z cukinii
Znalazłam ten przepis pod nazwą "Pasztet z cukinii", 
a jak dla mnie jest to "Pieczeń warzywna".
A w niej ulubione warzywa i przyprawy.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ;-)
Koniecznie do przetestowania!


Potrzebujemy:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 marchew
  • 300 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dużych jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Krok po kroku:
  1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.
  2. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na maśle, aż do odparowania wody.
  3. Marchew razem z serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z cukinią.
  4. Do tej samej miski przekładamy pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość bułki tartej).
  5. Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!
  7. Smacznego! :-)


Przepis bierze udział w akcji i konkursie:

Zabieramy ze sobą posiłek






02 października

Placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego
Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową,
którą z powodzeniem można również wykorzystać w czasie podwieczorku
lub w sytuacji awaryjnej, gdy dzieciom nie odpowiada przygotowany obiad.
Puszyste placuszki z serkiem homogenizowanym mają zupełnie inny smak 
niż znane mi wcześniej pankejki czy racuchy.
Są delikatne, lekko waniliowe i nie za słodkie -  po prostu pyszne!
Razem z owocami stanowić będą idealne i pożywne śniadanie! :-)




Potrzebujemy:
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • olej do smażenia
Krok po kroku:
  1. Miksujemy jajka, do których po chwili dodajemy cukier puder i serek waniliowy.
  2. Gdy miksowane składniki się ze sobą połączą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim okrągłe placuszki - z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy wieżę z placków.
  5. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
  6. Smacznego! :-)



Naleśniki na 100 sposobów Naleśniki na 100 sposobów
Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger