18 lutego

Placki ziemniaczano-marchewkowe

Placki ziemniaczano-marchewkowe
Już chyba mówiłam, że placki ziemniaczane ubóstwiam ponad wszystko,
dzisiaj przedstawię więc placki ziemniaczane ze sprytnie przemyconą marchewką.
Polecam skorzystać z tego przepisu,
gdy zalegną Wam w lodówkach zbyt duże ilości warzyw ;)
Smacznego! :)




Potrzebujemy (na ok. 6 placków):
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i razem z cebulą oraz czosnkiem trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Do masy dodajemy jajko, mąkę i przyprawy.
  3. Na rozgrzanym oleju formujemy placki i je smażymy na złoty kolor z obu stron.
  4. Podajemy jako dodatek lub jako osobne danie.
  5. Smacznego! :)


16 lutego

Kopiec kreta

Kopiec kreta
Chyba każdy zna to ciasto!
Ale pewnie nie każdy jeszcze je robił!
Zapewniam Was, że to nic trudnego, 
a do jego przygotowania nawet nie potrzebujemy miksera!.
Do dzieła! :)


Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):

Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju
  • 1 szklankę cukru (u mnie brązowy)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 duże banany
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 śmietan fix

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
  5. Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze. Banany kroimy w plasterki.
  6. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dodajemy czekoladę.
  7. Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.
  8. Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym ciastem.
  9. Schładzamy w lodówce.
  10. Smacznego! :)







13 lutego

Bułeczki razowe z czarnuszką

Bułeczki razowe z czarnuszką
Propozycja nie do odrzucenia:
pyszne bułeczki razowe ze zdrową czarnuszką :)
Co Wy na to?




Potrzebujemy:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • czarnuszkę

Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość klejące, ale nie należy się tym przejmować.
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie chwilę je zagniatamy, formujemy bułki, posypujemy czarnuszką, wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy je na 1 godzinę.
  4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 230⁰C.
  5. Smacznego! :)



11 lutego

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy
To jest mój ulubiony sernik!
Bez dwóch zdań!
Uwielbiam go za kakaowy i kruchy spód, kremową masę serową, słodziutką polewę krówkową i chrupiące orzechy.
Mmmm... to ciasto ma w sobie wszystko to, co kocham w sernikach!
Pokochajcie go i Wy! :)



Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

Spód:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 750 g twarogu (może być wiaderkowy)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklankę mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • aromat (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 10 sztuk krówek 
  • 2 łyżki mleka
  • 10 orzechów włoskich

Krok po kroku:
  1. Masło roztapiamy. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
  3. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Masę serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  5. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.
  6. Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.
  7. Na zimny już sernik wykładamy polewę krówkową i posypujemy orzechami włoskimi.
  8. Smacznego! :)

Dobre rady:
  • Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowej
  • Sernik przechowujmy w chłodnym miejscu
  • Warto spróbować też posypać solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)






Twarogowe słodkości 2 Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015



Zobacz też:

   



09 lutego

Gulasz wieprzowy z papryką, marchewką i ogórkiem kiszonym

Gulasz wieprzowy z papryką, marchewką i ogórkiem kiszonym
Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis z kuchni mojej Mamy ;)
Taki gulasz pamiętam od zawsze!
Idealnie pasuje mu towarzystwo kasz i placków ziemniaczanych.
A z dodatkiem papryczki chilli idealnie rozgrzewa - nie tylko zimą.
Warto się skusić! :)




Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebulę
  • 1 dużą marchewkę
  • 1 średniej wielkości paprykę czerwoną
  • 1 ogórka kiszonego
  • 1 papryczkę chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżkę mąki
  • sól
  • pieprz
  • ostrą mieloną paprykę
  • margarynę lub olej
Krok po kroku:
  1. Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
  2. Cebulę, czosnek, paprykę, marchew i kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli kroimy w krążki.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, a po dwóch minutach dodajemy mięso i papryczkę chilli.
  4. Gdy mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej wody.
  5. Gdy mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy marchew, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy ogórka.
  6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieloną ostrą paprykę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy z ulubioną kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
  8. Smacznego! :)



Zimowy Obiad

Zobacz też:

    


06 lutego

Bułeczki razowe nocne - idealne!

Bułeczki razowe nocne - idealne!
Po całkiem niedługich poszukiwaniach znalazłam swoje bułki idealne!
Pyszne, mięciutkie i niesamowicie proste w przygotowaniu!
Zastanawiacie się może skąd w ich nazwie znalazła się noc?
To proste! Bułki te rosną, kiedy my śpimy :)
Wieczorem zagniatamy ciasto, formujemy z niego bułeczki, układamy na blasze i chowamy na noc do lodówki, a rano po przebudzeniu wstawiamy bułeczki do rozgrzanego piekarnika i już po kilkunastu minutach możemy cieszyć się 
cieplutkimi i świeżymi bułeczkami! :D
Oczywiście nie będę spoczywała na laurach i nie zamierzam zaniechać dalszych poszukiwań pieczywa idealnego i kolejnych eksperymentów ;)




Potrzebujemy (ilość na 9 bułek):
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 25 g masła
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ulubione ziarna

Krok po kroku:
  1. Masło topimy i studzimy.
  2. Mleko lekko podgrzewamy.
  3. Robimy rozczyn: do naczynia dodajemy 3 łyżki mąki, cukier, 1/3 szklanki mleka i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie do miski dodajemy mąkę, masło, resztę mleka, sól, 1 jajko i wlewamy rozczyn. Mieszamy chwilę łyżką, następnie zagniatamy ciasto ręką. Ciasto będzie dosyć klejące, ale po chwili będzie dało się uformować z niego bułki (ewentualnie przy formowaniu bułek możemy w rękach rozetrzeć trochę mąki).
  5. Formujemy bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (lub inne chłodne miejsce)  na całą noc.
  6. Rano rozgrzewamy piekarnik do 250⁰ C, bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 10 minut.
  7. Po upieczeniu studzimy, a następnie wołamy wszystkich na śniadanie :)
  8. Smacznego! :)






04 lutego

Red velvet

Red velvet
Red velvet to niesamowite ciasto!
Nie tylko zaskakuje swoim kolorem, łatwością wykonania, ale i smakiem,
którego nie da się opisać słowami!
Ciasto samo w sobie jest wilgotne, a w połączeniu z lekko słonawym kremem,
pozostawia niezapomniane wrażenia smakowe!
Będę baaardzo chętnie wracać do tego przepisu,
bo na prawdę warto!
Wy też podarujcie sobie i bliskim odrobinę czerwonego szaleństwa! :)





Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklankę maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżkę kakao
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę sody
  • 1 łyżkę octu
  • czerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)
Krem:
  • 2 opakowania kremowego serka typu Philadelphia (łącznie 600 g)
  • kostkę masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!



Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, sól i kakao, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy lekko jajka widelcem, dodajemy do nich maślankę i olej.
  4. Suche składniki dodajemy do mokrych i widelcem mieszamy do połączenia się składników.
  5. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka.
  6. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet i sodę i natychmiast dodajemy do ciasta, mieszamy szybko, ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do niego serek i opcjonalnie kilka kropel aromatu. Krem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 45 minut.
  8. Po upieczeniu ciasta, studzimy je, następnie kroimy na dwa blaty i pierwszy blat przekładamy większą częścią kremu, przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę kremu - smarujemy wierzch i boki ciasta.
  9. Chłodzimy w lodówce.
  10. Smacznego! :)


Wskazówki:
  • kształt serca uzyskałam przez wycięcie go w nieprzekrojonym jeszcze cieście, dopiero później przekroiłam ciasto na dwa blaty;
  • odcięte kawałki pokruszyłam i użyłam ich do dekoracji ciasta;
  • ciasto jest wilgotne i nie wymaga już nasączania;
  • ciasto przechowujmy w chłodnym miejscu;
  • red velvet smakuje najlepiej po dwóch dniach po upieczeniu.







Walentynkowe menuzBLOGowani.pl


Zobacz też:

   




02 lutego

Ciasto na pizzę - jak z pizzerii

Ciasto na pizzę - jak z pizzerii
Pewnie każdy kiedyś próbował, albo chociaż chciał spróbować zrobić pizzę w domu.
Ja też próbowałam, ale zawsze z ciastem było coś nie tak...
Tym razem znalazłam przepis na idealne ciasto do pizzy!
Pięknie wyrośnięte, puszyste i bardzo smaczne! :)
To może pizza w ten weekend? ;)




Potrzebujemy (ciasto wielkości blachy od piekarnika):
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta bazylii, oregano lub innych ulubionych ziół

Krok po kroku:
  1. Mleko lekko podgrzewamy i łączymy z wodą.
  2. Do miski dodajemy mąkę, pokruszone drożdże, oliwę, sól, pieprz, zioła i połowę wody z mlekiem. Zagniatamy i stopniowo w trakcie zagniatania dodajemy resztę wody z mlekiem. Ciasto początkowo będzie dosyć kleiste, ale po chwili będzie miękkie i elastyczne.
  3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie powinno pięknie wyrosnąć.
  4. Następnie wałkujemy na ulubioną grubość i kształt. Polewamy sosem i układamy składniki.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut.
  6. Smacznego! :)


Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger