26 lipca

Sernik na zimno z jagodami i galaretką

Sernik na zimno z jagodami i galaretką
Upały w tym roku nas nie omijają,
dlatego w mojej głowie zrodził się przepis na sernik na zimno.
Lekki, jagodowy i galaretkowy :)
Wyjątkowo proste do wykonania ciasto, 
które zasmakuje każdemu!
Wypróbujcie sami! :)




Potrzebujemy - tortownica 24 cm:

  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 galaretki w różnych kolorach (u mnie niebieska, szafirowa i turkusowa)
  • 250 g jagód
  • 6-8 łyżeczek cukru
  • 3 szklanki wrzątku
Krok po kroku:
  1. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w szklance gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Ser dzielimy na dwie równe porcje. Łączymy je z ostudzonymi, ale wciąż płynnymi galaretkami.
  3. Dno tortownicy wykładamy folią i wylewamy do niej jedną porcję sera. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy drugą porcję sera i ponownie wstawiamy formę do lodówki na 20 minut.
  5. Po tym czasie na wierzchu masy serowej układamy opłukane i osuszone jagody i zalewamy je ostatnią galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Smacznego! :)




Lekkie i szybkie dania na upalne dni Letnie owoce

12 lipca

Konfitura truskawkowa dla leniuchów :)

Konfitura truskawkowa dla leniuchów :)
Gdy tylko na polach (i w sklepach) pojawiają się truskawki,
w moim życiu zaczyna się prawdziwa truskawkowa rewolucja,
która w tym roku postanowiłam zamknąć w słoiczkach :)
Dzisiaj coś dla Leniuchów :)
Czyli ekspresowa konfitura - idealna na osłodę każdej pory dnia i... nocy! :)




Potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru (lub więcej jeśli lubicie baaaardzo słodkie konfitury)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie fixu do konfitur

Krok po kroku:
  1. Truskawki myjemy, wybieramy tylko te jędrne i nienapsute, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki.
  2. Truskawki wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem - odstawiamy na 20-30 minut (jeśli jesteśmy mniejszymi leniuchami to na dłużej :)).
  3. Całość mieszamy z fixem, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
  4. Trzymamy na ogniu kilka minut, aż konfitura osiągnie pożądaną gęstość.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygną.
  6. Smacznego! :)

Życzę Wam żeby chociaż jeden mały słoiczek został Wam na zimę - chociaż wiem, że to nie będzie takie łatwe ;)





Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger