21 sierpnia

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi z serem i borówkami
Nie masz pomysłu na pyszny bezmięsny obiad?
Polecam moje pierogi z białym serem i borówkami amerykańskimi! :)
Pyszności - obiecuję! :)



Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
  • 250 g twarogu
  • 200 g borówek
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko

Krok po kroku:
  1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
  5. Na środek takiego koła układamy ok. 1,5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
  6. Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
  8. Podajemy z masełkiem, cukrem i ewentualnie jogurtem zmiksowanym z borówkami.
  9. Smacznego! :-)





Letnie owoce 

15 sierpnia

Gulasz z łopatki z sosem pomidorowym

Gulasz z łopatki z sosem pomidorowym
Dzisiaj przed Wami pyszny gulasz z sosem pomidorowym :)
Oraz kampania ketchupów Międzychód,
której to jestem dumną Ambasadorką :)
Ketchupy firmy Międzychód są po prostu pyszne i przypominają smak dzieciństwa,
nic więc dziwnego, że postanowiłam dodać je do różnych potraw 
i przywołać smak z dawnych lat...

Dzisiaj zapraszam Was do spróbowania gulaszu, 
no i... ketchupów Międzychód z ogromną ilością pomidorów w środku! :)




Potrzebujemy:
  •   400-500 g łopatki wieprzowej
  •  2-3 małe papryki w różnych kolorach
  • 1 małą cebulę
  • 1 mały słoiczek ketchupu Międzychód
  • ½ - 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • Pieprz
  •  Tabasco (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła


Krok po kroku:
  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Mięso myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy kilka minut, po czym dodajemy mięso, dokładnie obsmażamy z każdej strony i podlewamy ciepłą wodą. Dusimy pod przykryciem 20-25 minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy paprykę i ketchup. Dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze ok 10-15 minut.
  5. Doprawiamy pieprzem, tabasco lub innymi ulubionymi przyprawami.
  6. Smacznego! :)


Do kampanii ketchupów Międzychód dostałam się dzięki Agencji Streetcom.
Jeśli i Ty chcesz testować nowości na polskim rynku zupełnie za darmo




09 sierpnia

SOTI Natural - recenzja

SOTI Natural - recenzja

Jakiś czas temu otrzymałam propozycję przetestowania nowego na polskim rynku bardzo zdrowego napoju. 
Ten napój to SOTI Natural 
- najprawdziwsza zielona herbata, ale wyjątkowa w swoim rodzaju! 
Takiej jeszcze nie piliście - zapewniam! :-) 


 


SOTI Natural jest wyjątkowym napojem zamkniętym w poręcznej butelce z bardzo estetyczną etykietą. Można zabrać go ze sobą wszędzie - i na dodatek nie musimy tracić czasu na parzenie herbaty i jej studzenie - SOTI Natural daje nam tę wygodę, że otrzymujemy gotowy napój, który idealnie ugasi nasze pragnienie i pięknie zaprezentuje się nie tylko w kobiecej dłoni. Napój ten ma smak, jakiego jeszcze nie znacie. Nie da się go osiągnąć w warunkach domowych. Napój idealny dla smakoszy zielonych herbat.
Po wypiciu SOTI Natural nie będziecie zawiedzeni!




SOTI Natural to japońskie liście zielonej herbaty Gyokuro, zaparzone tak by zachowały one wszystkie swoje niezwykłe właściwości. 
SOTI pomoże w spalaniu zbędnych kalorii dzięki naturalnym katechinom. 
Pomoże także usunąć toksyny i wolne rodniki z organizmu, dzięki naturalnym antyoksydantom. 
Spowolni również procesy starzenia dzięki naturalnym przeciwutleniaczom. 
SOTI zwiększy Twoją zdolność koncentracji dzięki l-teaninie o
raz pozwoli zachować równowagę pH dzięki pH zasadowemu.


ZALETY SOTI Natural:
+ naturalna jak woda
+ nie zawiera kalorii
+ prawdziwie parzona zielona herbata
+ posiada smak najszlachetniejszych liści Gyokuro
+ posiada wszystkie właściwości zielonej herbaty
+ nie zawiera cukru, słodzików ani konserwantów
+ zawiera aż 340 mg antyoksydantów
+ idealnie gasi pragnienie
+ oczyszcza organizm z toksyn
+ przyspiesza metabolizm
+ pita regularnie spowalnia procesy starzenia
+ orzeźwia
+ relaksuje
+ wygodna i estetyczna butelka o pojemności 530 ml
+ smak, jakiego nie ma żadna ekspresowa czy liściasta herbata zielona przygotowana w domu




Mam nadzieję, że zaciekawiłam Cię tym produktem i, że chętnie po niego sięgniesz.
Więcej informacji o SOTI Natural: www.sotinatural.com



01 sierpnia

Zupa kurkowa - pyyyyszna!

Zupa kurkowa - pyyyyszna!
Znacie zapach smażonych ma maśle kurek?!
Ja wczoraj poznałam i jestem zachwycona!!!
Pierwszy raz miałam okazję zrobić, no i zjeść zupę kurkową.
Jest pyszna! Przepyszna!
Delikatna w smaku, zabielona śmietaną, z lekko chrupiącymi kurkami.
W tym sezonie koniecznie musicie przetestować ten przepis! :-)




Potrzebujemy:

  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 400 g kurek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Krok po kroku:
  1. Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bierzącą wodą, odkładamy na chwilę aby ociekły z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Po tym czasie dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Delikatnie solimy. Kurki puszczą sporo płynu, który musimy odparować.
  3. Gdy płynu na patelni będzie już niewiele, dodajemy masło i smażymy jeszcze minutkę.
  4. Podsmażone grzyby dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 5 minut.
  5. Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Całość przyprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
  6. Koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 3 minuty.
  7. Smacznego! :-)





Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger