26 stycznia

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Kolejna odsłona placków ziemniaczanych.
Tym razem podawanych z gotowanymi jabłkami.
Pyszne połączenie prostych składników daje niesamowite wrażenia smakowe!
Spróbujcie i przygotujcie sobie ten prosty i syty posiłek! :-)




Potrzebujemy:
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 średnią cebulę
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, cebule obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
  2. Dodajemy jajko i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  4. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. kroimy w plasterki i przekładamy do rondelka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż się rozpadną, doprawiamy cukrem i cynamonem.
  5. Placki podajemy z gorącymi jabłkami.
  6. Smacznego! :-)









21 stycznia

Risotto z pieczarkami i cukinią

Risotto z pieczarkami i cukinią
Oto pierwsze risotto w moim wykonaniu! :-)
I z całą pewnością nie ostatnie!
Zawsze myślałam, że zrobienie risotta to trudna sprawa,
a tu nic bardziej mylnego!
Do risotta trzeba mieć tylko trochę czasu i włożyć w nie odrobinę serca i... przypraw!
Bawcie się, eksperymentujcie ze smakami i koniecznie zróbcie sobie risotto! :-)



Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • 250-300 g ryżu arborio (do ristotto)
  • ok. 2 l warzywnego wywaru (marchew, pietruszka, seler, por, cebula gotowane w 2 l wody z solą do miękkości)
  • 400 g pieczarek
  • małą cukinię
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 ml białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • inne ulubione przyprawy

Krok po kroku:
  1. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
  3. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy na nich cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  4. Dodajemy pieczarki i cukinię.
  5. Wywar podgrzewamy aby był gorący.
  6. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż (surowy) i chwilę smażymy aż ziarenka będą prawie przezroczyste.
  7. Dolewamy wino i wszystko dokładnie mieszamy przez 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje.
  8. Stopniowo po jednej chochli dodajemy warzywny wywar i mieszamy, aż ryż wchłonie całą porcję płynu. Czynność tę powtarzamy aż do wykończenia wywaru i do miękkości ryżu. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
  9. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy przyprawy.
  10. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  11. Zestawiamy rondel/patelnię z ognia i dodajemy parmezan i świeżo mielony pieprz.
  12. Podajemy gorące.
  13. Smacznego! :-)


Kilka wskazówek:

  1. Risotto to na prawdę łatwe i smaczne danie, które można komponować w zależności od posiadanych składników :-)
  2. Dodajemy kolejną porcję wywaru dopiero gdy pozostała zostanie wchłonięta przez ryż.
  3. Gdy nie mamy parmezanu możemy dodać odrobinę innego sera - powstanie równie smaczna potrawa!
  4. Gdybyście mieli jakieś pytania - śmiało piszcie - odpowiem najlepiej jak potrafię! :-)




18 stycznia

Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli

Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli
Czekolada i chilli to diabelsko dobre połączenie!
Przekonajcie się i rozgrzejcie! :-)





Potrzebujemy:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 3-4 łyżki mleka
Krok po kroku:
  1. Mąkę, cukier, cynamon i proszek wrzucamy do jednej misi i mieszamy ze sobą.
  2. Następnie dodajemy masło oraz chili i wyrabiamy ciasto.
  3. Dodajemy syrop klonowy lub miód oraz czekoladę i wyrabiamy jednolite ciasto. Gdyby było zbyt suche dodajemy kilka łyżek mleka.
  4. Formujemy niewielkie kulki i lekko je spłaszczamy.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180◦C.
  6. Smacznego! :-)










W krainie miodem płynącej... W krainie miodem płynącej - edycja 2

15 stycznia

Sernik "Zebra"

Sernik "Zebra"
Komu kawałek pasiastego sernika? :-)
Myślę, że każdemu wielbicielowi serników, 
ta propozycja przypadnie do gustu!
Prosty i efektowny sernik "Zebra"
poleca się na weekend! :-)




Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklankę cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
Krok po kroku:
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę.
  2. Stopniowo dodajemy ser i dokładnie miksujemy.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej części dodajemy mąkę pszenną.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C..
  6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Na środek tortownicy wlewamy po 2-3 łyżki raz jasnego, raz ciemnego ciasta - tak żeby utworzyły nam się kręgi.
  8. Pieczemy 60-70 minut - do suchego patyczka.
  9. Smacznego! :-)








14 stycznia

KONKURS PROSTE HISTORIE CZ. 2

KONKURS PROSTE HISTORIE CZ. 2
Witajcie Kochani,

dzisiaj z całego serca zapraszam Was na drugą odsłonę konkursu Proste Historie.


Zasady są bardzo proste!



​1. ​Wejdź na profil Facebookowy Prostych Historii: http://bit.ly/1Kf48Ru
2. Bazując ​na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!
​2. ​ Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz.
​3. ​ Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.
4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.
5. Wygraj wspaniałe nagrody:


Organizatorem konkursu są Proste Historie,
 a do wygrania są rewelacyjne nagrody: 
Multicooker, blender oraz solniczki i pieprzniczki ufundowane przez firmę Russell Hobbs.


Gotujcie, bawcie się, wygrywajcie! :-)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger