11 kwietnia

Torcik wiosenny

Torcik wiosenny
Zapraszam dzisiaj na kawałek pysznego, lekkiego i kolorowego torcika! :-)
Ciasto to jest bardzo, ale to bardzo proste w przygotowaniu
i przede wszystkim szybkie, no i pyszne!
Zachęcam do spróbowania!




 Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklankę mąki
  • 1 szklankę cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Kremy:
  • 330 ml soku w kolorze czerwonym (może być przecierowy)
  • 330 ml soku w kolorze żółtym/pomarańczowym  
  • 330 ml soku w kolorze zielonym
  • 9 łyżek proszku budyniowego
  • 3 łyżki cukru (jeśli sok nie jest zbyt słodki lub gdy lubimy bardzo słodkie ciasto)
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 1 łyżkę żelatyny spożywczej
  • 1-2 łyżki wrzątku
  • Płatki/wiórki czekoladowe
Krok po kroku:
  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie już sztywna i szklista dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.
  2. Do masy dodajemy olej oraz stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.
  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160◦C. Pieczemy przez 20-25 minut aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy w piekarniku. Całkowicie wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na trzy blaty.
  4. Z czerwonego soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z 3 łyżkami proszku budyniowego (ewentualnie dodajemy cukier), resztę zagotowujemy. Gdy sok będzie się gotował, dodajemy miksturę i mieszamy aż masa zgęstnieje i powstanie owocowy budyń. Jeszcze ciepły krem wykładamy na pierwszy blat ciasta i wykrywamy go drugim. Postępujemy analogicznie z żółtym/pomarańczowym i zielonym sokiem. Całość odstawiamy do wystudzenia.
  5. Gdy ciasto będzie już zimne, ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, chwilę studzimy i cienkim strumieniem wlewamy do śmietany. Chwilę miksujemy i całość wykładamy na zieloną masę. Posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki.
  6. Smacznego! :-)
  7. P.S. Ciasto jest najlepsze następnego dnia! ;-)









Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger