04 maja

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Za oknem robi się już coraz cieplej...
Pojawia się coraz więcej pysznych owoców,
z których grzechem byłoby nie zrobić pysznego ciasta!
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na ciasto drożdżowe,
które pięknie wyrasta i wybornie smakuje.
Dzisiaj propozycja z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.
Pycha! :-)



Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łącznie ok. 700 g owoców: rabarbaru i truskawek
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
Krok po kroku:
  1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Rabarbar i truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Lekko studzimy.
  4. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
  5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną oraz masło z mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C.
  8. Kruszonka: zagniatamy mąkę, cukier puder i miękkie masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
  9. Pieczemy przez 45-50 minut.
  10. Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
  11. Smacznego! :-)


Wiosenne słodkości 2016

01 maja

Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką
Jeśli chcecie zacząć zabawę z drożdżami, ale mimo wszystko się ich "boicie",
to polecam wypróbowanie tego przepisu. 
Jest bardzo prosty i całkiem szybki,
a wypiek wcale nie umywa się tego babcinego :-)
Pyszna babka pachnąca masłem i skórką cytrynową
- poleca się na... cały rok! :-)




Potrzebujemy (na keksówkę):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 50 g ciepłego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko

Krok po kroku:
  1. Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy.
  2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, jajko, skórkę cytrynową (opcjonalnie) sól i letnie mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i łączymy je ciastem.
  3. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 
  5. Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.
  7. Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.
  8. Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
  9. Pałaszujemy z miodem, domowej roboty dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka :-)
  10. Smacznego! :-)



Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger