31 stycznia

Pudding chia

Pudding chia
Chia - to ostatnio modne słowo,
a tak naprawdę to  ziarenka szałwii hiszpańskiej posiadające
witaminy, minerały i antyoksydanty
Te maleństwa zawierają w sobie:
8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś, 
15 razy więcej magnezu niż brokuły, 
6 razy więcej wapnia niż mleko, 
3 razy więcej żelaza niż szpinak, 
4 razy więcej selenu niż len, 
2 razy więcej błonnika niż otręby.
Zachęceni do wypróbowania chia?
To do dzieła! :-)

Więcej informacji: http://nasionachia.pl/


Potrzebujemy (na 2-3 porcje):
  • 400 ml mleka (może być krowie, roślinne - ulubione :-) pudding będzie miał smak płynu, którym zalejecie nasionka)
  • 5 czubatych łyżek nasion chia
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • cukier, miód, ksylitol... do smaku (opcjonalnie)
Krok po kroku:
  1. Mleko przelewamy np. do słoika. 
  2. Dodajemy ziarenka chia, ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie) zakręcamy słoik i wstrząsamy do wymieszania.
  3. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Gotowy pudding przekładamy do naczynek.
  5. Podajemy z musem owocowym, owocami, bakaliami lub innymi dodatkami.
  6. Smacznego! :-)
Ja ziarenka chia zalałam "mlekiem" owsianym (ale z krowim też mi smakuje)
 i nie słodziłam puddingu. Do niego możecie dodać co Wam się tylko podoba
- cynamon, imbir, miód
- eksperymentujcie :-)



29 stycznia

Łapeczki, czyli płaskie babeczki

Łapeczki, czyli płaskie babeczki
Dzisiejszy przepis to tak naprawdę przepis na babeczki,
tylko takie płaskie - idealne do zdobienia ich wierzchu kremem.
U mnie troszkę w innym wydaniu ;-)
Poczęstujesz się? :-)


Potrzebujemy:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ok. 1 łyżeczki)
  • szczyptę soli
  • u mnie dodatkowo 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI POWINNY BYĆ  TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Krok po kroku:
  1. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy masło, mleko i jogurt, mieszamy.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
  3. Suche składniki mieszamy z mokrymi i krótko mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
  4. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy w 180◦C przez ok. 20 minut.
  5. Smacznego! :-)



26 stycznia

Zupa krem ziemniaczany

Zupa krem ziemniaczany
Krem ziemniaczany to pyszny i bardzo prosty pomysł na sycącą zupę.
Do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zwykle mamy w domu.
No to do dzieła! :-)


Potrzebujemy ( na 4 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 niedużą pietruszkę
  • 1 por (biała część)
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 kostkę rosołową
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałkę muszkatołową
  • tymianek
  • liść laurowy
  • inne ulubione zioła i przyprawy
  • tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
  1. Por obieramy, myjemy i kroimy w talarki lub półtalarki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, razem z porem smażymy na tłuszczu aż warzywa będą miękkie.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z podsmażonymi warzywami dodać do dużego garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i gotować aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
  3. Z zupy wyjąć liść laurowy i wszystko razem dokładnie zblendować.
  4. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami.
  5. Dodać śmietankę i dokładnie zamieszać.
  6. Podawać gorącą np. z grzankami.
  7. Smacznego! :-)



20 stycznia

Harira - marokańska zupa

Harira - marokańska zupa
Zima nie odpuszcza, więc czas się rozgrzać! :-)
Najprzyjemniejsza rozgrzewka to pyszna i sycąca zupa!
A zaraz po niej kocyk i gorąca herbata ;-)
Zapraszam dziś na talerz przepysznej i aromatycznej zupy
- prosto z Maroka!

Przed Państwem  Harira! :-)



Potrzebujemy:

  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 1 szklankę zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 puszkę pomidorów
  • 1 szklankę przecieru pomidorowego (lub passaty)
  • 1 cebulę
  • 1 niewielką marchewkę
  • 2 litry wody
  • 1 łyżkę kuminu (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • kilka gałązek kolendry
  • sól
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Marchew obieramy i myjemy, paprykę myjemy, cebulę obieramy i razem z marchwią i papryką kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, marchew i wszystkie przyprawy poza solą. Podsmażamy przez kilka minut.
  2. Dodajemy pomidory i przecier, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
  3. Dodajemy soczewice i wlewamy wodę. Dodajemy ok 2 łyżeczek soli, wrzucamy gałązki kolendry i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 20-30 minut do rozpadnięcia się czerwonej soczewicy.
  4. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy 3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Podajemy gorącą z kawałkiem limonki i suszonymi daktylami do przegryzienia.
  6. Smacznego! :-)



14 stycznia

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe
Nie masz pomysłu na śniadanie?
Zrób placuszki twarogowe!
Składniki na pewno masz w lodówce! :-)



Potrzebujemy (porcja na 2-3 osoby):

  • 250 g twarogu (np. w kostce)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • szczyptę soli
  • Tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Krok po kroku:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, odstawiamy.
  2. Żółtka przekładamy do twarogu i razem z cukrem rozgniatamy widelcem i dokładnie łączymy.
  3. Do masy serowej dodajemy przesianą mąkę i mleko - mieszamy mikserem. Ciasto będzie zwarte, ale po dodaniu białek się rozluźni.
  4. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy - masa będzie puszysta.
  5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor - ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Podajemy z cukrem pudrem, owocami, ulubioną konfiturą lub czekoladą.
  7. Smacznego! :-)


08 stycznia

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy
Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy,
który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach
lub do ozdoby babeczek czy muffinek.
Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty
- nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)




Potrzebujemy ( na mniejsze lub 2 duuuże porcje):

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
  • 3 jajka
Krok po kroku:
  1. Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
  5. Białe delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Smacznego! :-)

Dobre rady:
  • Krem idealnie będzie się komponował z orzechami i bakaliami, można go też podać z owocowym musem (u mnie zblendowane brzoskwinie z puszki razem z syropem).


Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger