28 marca

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa to świetny pomysł zarówno dla osób uwielbiających gołąbki,
jak i dla osób dbających o linię :-)
Nie posiada ona mnóstwa kalorii (jeśli dodamy chude mięso),
 a jest smaczna i pożywna!
Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu ;-)


Potrzebujemy:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 puszkę pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 1 torebkę ulubionego ryżu
  • 3 l wody
  • 1 dużą cebulę
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • zioła do smaku
  • 2 łyżki oleju
Krok po kroku:
  1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy mięso i smażymy aż straci różowy kolor. 
  3. Całość przekładamy do dużego garnka, dolewamy wodę, przyprawiamy, dodajemy pomidory, passatę i poszatkowaną kapustę.Gotujmy pod przykryciem przez 30 minut. 
  4. Dodajemy surowy ryż i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  5. Podajemy gorącą! 
  6. Smacznego! :-)
Dobre rady:
  • Zupa gołąbkowa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się połączą i przegryzą :-)






20 marca

Tort czekoladowa pokusa

Tort czekoladowa pokusa
Czekoladowa pokusa i to potrójna:
aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe, krem z gorzkiej czekolady
i słodka czekoladowa polewa.
Tort jest dosyć ciężki i sycący,
ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy należy się każdemu! :-)
Najlepiej smakuje po dwóch dniach
(ale trzeba go bronić rekami i nogami przed innymi domownikami, bo istnieje duże ryzyko, że tort zostanie zjedzony w mgnieniu oka ;-) )


Potrzebujemy (na tortownicę 16-20 cm):
Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklankę cukru
  • 1/2 szklanki mąslanki (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczkę sody
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej kawy rozpuszczalnej (1,5 łyżeczki kawy)
  • olejek waniliowy - opcjonalnie
Krem czekoladowy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
Polewa:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
Krok po kroku:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i olejek (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na dwa blaty.
  2. Krem: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
  3. Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy na paterze lub w tortownicy i smarujemy go 3/4 ilością kremu. Nakładamy warstwę dżemu i układamy drugi blat ciasta. Smarujemy górę i boki tortu. Chłodzimy w lodówce.
  4. Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z olejem i mlekiem. Rozpuszczamy i studzimy. Oblewamy schłodzone ciasto i chowamy do lodówki.
  5. Smacznego! :-)






02 marca

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy
Zapraszam na kawałek tortu - do kawki idealny! :-)
Tort z masą maślaną o smaku cytrynowym.
Daję słowo, że masła w niej nie wyczujecie, chociaż jest go w masie sporo ;-)
Tort jest bardzo smaczny, a najlepszy po około 30 minutach
od wyciągnięcia z lodówki.
Nie rób kwaśnej minki - spróbuj! :-)


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
Krem:
  • 370 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (wyciśnięte 4-5 cytryny)
  • skórkę z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • dżem malinowy
  • szklanka wody (do nasączenia biszkoptu)
  • sok z cytryny (do nasączenia)
  • opcjonalnie alkohol (do nasączenia)
Krok po kroku:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy do uzyskania sztywnej piany, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.
  2. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 160ºC.
  5. Wyciągamy z piekarnika i w formie zrzucamy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  6. Krem: w garnku zagotowujemy szklankę mleka  cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodajemy jajka, skórkę cytryny i obie mąki - dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  7. Mleko z jajkami dodajemy do wrzącego mleka i cały czas mieszamy aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do schłodzenia.
  8. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Na samym końcu dodajemy sok cytrynowy. Masę chłodzimy w lodówce przez ok. 20-30 minut.
  9. Biszkopt tniemy na trzy blaty. Pierwszy układamy w tortownicy i nasączamy go wodą z sokiem cytrynowym lub alkoholem (np. cytrynówką), smarujemy dżemem i 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączamy, smarujemy dżemem i połową kremu, przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy, smarujemy dżemem i resztą kremu smarujemy górę tortu (zostawiamy część kremu do obłożenia boków tortu). Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Delikatnie ściągamy obręcz tortownicy i pokrywamy boki tortu pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.
  10. Przed podaniem wyciągamy z lodówki ok. 30 minut wcześniej aby krem zmięknął.
  11. Smacznego! :-)





Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger