poniedziałek, 5 marca 2018

Tort tiramisu

Puszysty biszkopt, czekolada i krem nawiązujący do deseru tiramisu,
to prawdziwa gratka dla miłośników kawy, ale i nie tylko.
Tort można dowolnie udekorować i daję słowo,
że idealnie będzie pasował na każdą rodzinną uroczystość.
W smaku jest bardziej wytrawny, mało słodki, z lekką nutką alkoholu,
ale myślę, że naszym dorosłym gościom przypadnie do gustu! :)



Potrzebujemy (tortownica 18 cm):Biszkopt:

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30 lub 36%
  • 100 g cukru pudru (ja dałam mniej)
  • kieliszek amaretto lub pół kieliszka wódki
Poncz do nasączenia:
  • 200 ml mocnej ostudzonej kawy (2 łyżeczki ulubionej kawy zalewamy 200 ml wrzątku)
  • kieliszek amaretto lub kieliszek wódki
Dodatkowo:
  • 3-4 rządki czekolady gorzkiej lub deserowej (czekoladę można zastąpić kakao).
Krok po kroku:
  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  2. Poncz: kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kawy dodajemy alkohol.
  3. Krem: mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy alkohol (opcjonalnie).
  4. Składanie tortu: biszkopt kroimy wzdłuż na trzy równe blaty. Jeden z nich przekładamy do formy, w której piekliśmy biszkopt, nasączamy blat mocno 1/3 ponczu, następnie nakładamy 1/3 kremu i 1/3 starych czekoladowych wiórek, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy, nakładamy krem i posypujemy wiórkami i tworzymy ostatnią warstwę, przy czym krem nakładamy również na boki tortu. Wierch dekorujemy czekoladowymi wiórkami.
  5. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
  6. Smacznego! :-)
Dobre rady:
  • Aby biszkopt wyszedł nam wysoki i puszysty musimy pamiętać o kilku zasadach: cukier do białek dodajemy powoli - łyżka po łyżce, aby piana nam nie opadła.
  • Dokładnie przesiewamy mąki.
  • Mąki mieszamy z masą jajeczną za pomocą szpatułki lub łyżki - delikatnie, aby nie stracić ubitej piany.
  • Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć tę samą temperaturę.
  • Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.
  • Dno tortownicy lub prostokątnej formy smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia - ścianek niczym nie smarujemy i nie wykładamy papierem.
  • Nie otwieramy drzwiczek piekarnika bez potrzeby.
  • Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem go kremem - wtedy najlepiej się kroi.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)