28 czerwca

Biszkoptowa tarta z borówkami

Co przygotować, gdy ktoś rano zapowiada się
na popołudniową kawę czy herbatę?
Najlepiej biszkoptową tartę z bitą śmietaną i owocami! 💜
Jest szybka i prosta w przygotowaniu,
a składniki na biszkopt zazwyczaj mamy w domu :)
Tartę można udekorować owocami - jak ja borówkami
lub wiórkami czekolady, lentylkami, bakaliami,
a w zasadzie wszystkim, na co tylko mamy ochotę!
Do dzieła! :)


Potrzebujemy (forma do tarty o średnicy 28 cm):
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • ulubiony dżem
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce
  • 1 kostkę czekolady
Krok po kroku:
  1. Formę do tarty smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  3. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder.
  4. Do białek dodajemy żółtka i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Partiami dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy, aż się wchłonie.
  5. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
  6. Zimny biszkopt ostrożnie wyciągamy z formy i odwracamy go do góry nogami (odwrotnie niż ciasto do tarty).
  7. Wklęsłą część ciasta smarujemy dżemem.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Całość przekładamy na dżem.
  9. Dekorujemy ulubionymi owocami (u mnie borówki i liofilizowane maliny) i wiórkami czekoladowymi.
  10. Ciasto przechowujemy w lodówce.
  11. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger