Przepisy według kategorii

poniedziałek, 13 października 2014

Fasolka po Bretońsku

Dzisiaj przepis na danie, które pewnie wszyscy znają.
Fasolka po Bretońsku!
To danie, które od zawsze uwielbiałam,
więc jakby mogło go tu zabraknąć? ;-)
Wspaniałe danie, które z każdym kolejnym podgrzaniem smakuje lepiej,
należy rozpocząć już dzień wcześniej - skrócimy przez to czas gotowania się fasoli.



Potrzebujemy:
  • 1 kg fasoli Piękny Jaś
  • 400 g kiełbasy np. zwyczajnej lub podwawelskiej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
Ilość przypraw podaję orientacyjnie - najlepiej spróbować potrawy i doprawić do smaku według własnego uznania.

Krok po kroku:
  1. Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin - a najlepiej na całą noc.
  2. Po namoczeniu, gotujemy fasolę w tej samej wodzie przez ok. 40 minut - aż będzie miękka.
  3. W tym czasie kroimy kiełbasę na półplasterki, a boczek w małe paseczki.
  4. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, następnie smażymy na nim kiełbasę.
  5. Usmażoną kiełbasę i boczek przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy jeszcze 10 minut i podajemy.
  7. Smacznego! :-)
P.S. Danie to można zawekować i mieć gotowy i szybki obiad na zimę! :-)

Przetwory na widelcuZabieramy ze sobą posiłek






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️