Polak - Szwajcar dwa bratanki?
Dlaczego by nie? ;-)
Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane,
ale zupełnie inaczej je przygotowują
- chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-)
Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa.
Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!
* - ostry, jak noże Victorinox
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 5 ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jajka
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)
- Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.
- Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.
- Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
- W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.
- Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)