Chia - to ostatnio modne słowo,
a tak naprawdę to ziarenka szałwii hiszpańskiej posiadające
witaminy, minerały i antyoksydanty
witaminy, minerały i antyoksydanty
Te maleństwa zawierają w sobie:
8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś,
15 razy więcej magnezu niż brokuły,
6 razy więcej wapnia niż mleko,
3 razy więcej żelaza niż szpinak,
4 razy więcej selenu niż len,
2 razy więcej błonnika niż otręby.
Zachęceni do wypróbowania chia?
To do dzieła! :-)
Więcej informacji: http://nasionachia.pl/
Potrzebujemy (na 2-3 porcje):
- 400 ml mleka (może być krowie, roślinne - ulubione :-) pudding będzie miał smak płynu, którym zalejecie nasionka)
- 5 czubatych łyżek nasion chia
- ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
- cukier, miód, ksylitol... do smaku (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Mleko przelewamy np. do słoika.
- Dodajemy ziarenka chia, ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie) zakręcamy słoik i wstrząsamy do wymieszania.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Gotowy pudding przekładamy do naczynek.
- Podajemy z musem owocowym, owocami, bakaliami lub innymi dodatkami.
- Smacznego! :-)
Ja ziarenka chia zalałam "mlekiem" owsianym (ale z krowim też mi smakuje)
i nie słodziłam puddingu. Do niego możecie dodać co Wam się tylko podoba
- cynamon, imbir, miód
- eksperymentujcie :-)
i nie słodziłam puddingu. Do niego możecie dodać co Wam się tylko podoba
- cynamon, imbir, miód
- eksperymentujcie :-)
Mi nigdy nie chciał tak zgęstnieć, nie wiem czemu. Może za dużo mleka dawałam?
OdpowiedzUsuńZgęstnieje gdy będzie odpowiednia proporcja płynu i ziarenek. Ja dodaje czubatą łyżkę ziaren na 100 ml płynu i teraz pudding wychodzi odpowiednio gesty :-)
Usuń