Sernik japoński to zdecydowanie inny sernik niż te, które znamy w Polsce.
Jest on bardzo puszysty, ale zawiera bardzo mało sera,
i to takiego kremowego, kanapkowego.
Warty wypróbowania z całą pewnością :)
Potrzebujemy (tortownica 16 cm):
- 150 g kremowego serka typu philadelfia (może być serek z dyskontu)
- 40 g masła
- 5 jajek
- 80 g cukru
- 80 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny (można pominąć, ale z cytryną ciasto jest o wiele lepsze :))
Krok po kroku:
- Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem formując wysokie brzegi. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego należy dno formy dokładnie zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby do formy nie dostała się woda.
- Serek i mleko przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy - ciągle mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez minutę, po czym dodajemy do nich masę serową, dokładnie mieszamy.
- Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Delikatnie łączymy z masą serową i przekładamy do formy.
- Tortownicę umieszczamy w większej formie wypełnionej gorącą wodą (do 2-3 cm wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 80 minut.
- Sernik wyciągamy z kąpieli wodne i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu sernik nam trochę opadnie, ale i tak powinien pozostać wysoki, a dzięki kąpieli wodnej będzie bardzo puszysty.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)