Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis z kuchni mojej Mamy ;)
Taki gulasz pamiętam od zawsze!
Idealnie pasuje mu towarzystwo kasz i placków ziemniaczanych.
A z dodatkiem papryczki chilli idealnie rozgrzewa - nie tylko zimą.
Warto się skusić! :)
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebulę
- 1 dużą marchewkę
- 1 średniej wielkości paprykę czerwoną
- 1 ogórka kiszonego
- 1 papryczkę chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżkę mąki
- sól
- pieprz
- ostrą mieloną paprykę
- margarynę lub olej
Krok po kroku:
- Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
- Cebulę, czosnek, paprykę, marchew i kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli kroimy w krążki.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, a po dwóch minutach dodajemy mięso i papryczkę chilli.
- Gdy mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej wody.
- Gdy mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy marchew, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy ogórka.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieloną ostrą paprykę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.
- Podajemy z ulubioną kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)