Mam dla Was przepis na mój tort urodzinowy! 😊
Biszkopt zrobiłam z mąki ryżowej, aby był bezglutenowy,
ale z powodzeniem możesz zrobić tradycyjny biszkopt z mąki pszennej,
będzie pysznie! 🍰
Do tego tortu zrobiłam dwa kremy:
czekolady w kawą oraz z użyciem cukierków "Kukułka",
które nadają mu ciekawego, lekko ostrego smaku.
Zachęcam do wypróbowania! 🌺
Potrzebujemy (tortownica 18 cm):
Biszkopt bezglutenowy:
Biszkopt bezglutenowy:
- 3 jajka
- 40 g mąki ryżowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g cukru (lub więcej)
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowo-kawowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 g mascarpone
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można dodać więcej dla bardziej kawowego smaku)
Krem kukułkowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 g mascarpone
- 200 g cukierków "kukułka"
Dodatkowo:
- 1 banan
- 3-4 łyżki ulubionego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
- 3-4 łyżki wybranego alkoholu do nasączenia biszkoptu (użyłam likieru Krupnik słony karmel)
- wiórki czekolady do dekoracji
Krok po kroku:
- Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodajemy do jednym żółtku mieszając dokładnie mikserem. Mąki i kakao przesiewamy i dodajmy do masy jajecznej w 2-3 turach, po każdym dodaniu sypkich składników masę mieszamy szpatułką - delikatnie, aby nie stracić puszystości piany, ale dokładnie. Masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzimy w temperaturze pokojowej.
- Krem czekoladowo-kawowy: śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną czekoladę i kawę rozpuszczalną, odstawiamy na minutę i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa. Przykrywamy folią, studzimy, a następnie przechowujemy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubijamy masę razem z mascarpone na gęsty krem.
- Krem kukułkowy: śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej cukierki, mieszamy, aż całość się rozpuści i dobrze połączy, potrwa to ok. 7-10 minut. Masę przykrywamy folią, studzimy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubijamy masę razem z mascarpone na gęsty krem.
- Składanie tortu: biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich układamy w tortownicy lub rancie, nasączamy wybranym alkoholem, smarujemy dżemem i układamy na wierzch plasterki banana. Na to wykładamy całość kremu czekoladowo-kawowego, układamy drugi blat biszkoptu, lekko dociskamy, nasączamy i wykładamy całość kremu kukułkowego. Wyrównujemy wierzch i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
- Smacznego!
Dobre rady:
- Przygotowanie tortu najlepiej zacząć dzień, a nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Wieczorem piekę biszkopt i przygotowuję kremy, chłodzę je w lodówce przez całą noc, rano ubijamy kremy i składam tort, a resztę czasu go chłodzę żeby mieć pewność, że dobrze stężał oraz, że smaki dobrze się połączyły.
- Z powodzeniem możesz użyć innego przepisu na biszkopt - nie musi być on bezglutenowy.
- Do nasączenia użyj tego, co lubisz najbardziej. Gdy ciasto będą jadły dzieci, zalecam unikać alkoholu - smak alkoholu w kremie kukułkowym nie jest wyczuwalny!
Ten tort wygląda absolutnie obłędnie! Pomysł połączenia kremu czekoladowo-kawowego z kremem kukułkowym brzmi niezwykle apetycznie i oryginalnie! Dodatek banana i dżemu z czarnej porzeczki na pewno nadaje mu świetnego smaku i kontrastu. A wiórki czekolady na wierzchu tylko dodają mu elegancji. Dzięki za podzielenie się tym przepysznym tortem urodzinowym! 🎂
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! Wszystkiego słodkiego! <3
Usuń