02 maja

Sernikobrownie z malinami

O Mamo!
Jakie to ciasto jest pyszne!
Musicie koniecznie spróbować! :)
Wiadomo, najpyszniejsze będzie z polskimi malinami,
a na nie trzeba jeszcze trochę poczekać,
więc w zastępstwie można użyć tych zagranicznych ;)
Polecam z całego serca
do kawy, na imprezę urodzinową czy na spotkanie ze znajomymi.
Obiecuję, że to ciasto zrobi furorę na Waszych stołach! :)

Potrzebujemy (forma 25x25 cm):
Brownie:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Sernik:
  • 450-500 g sera sernikowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 100 ml oleju
Dodatkowo:
  • 200 g malin
Krok po kroku:
  1. Brownie: czekoladę łamiemy na kosteczki i wraz z kakao i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia. Całe jajka ubijamy na puszystą masę, dodając łyżka po łyżce cukier. Miksujemy aż do całkowitego roztarcia cukru. Do masy jajecznej dodajemy cienkim strumieniem czekoladę, miksujemy całość. Do masy dodajemy przesianą mąkę i za pomocą szpatułki mieszamy całość bardzo dokładnie. 3/4 masy wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę masy odstawiamy na później.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  3. Sernik: ser, jajka i cukier dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy olej oraz przesiany budyń i miksujemy jeszcze chwilę. Masę wylewamy w całości na warstwę brownie w formie.
  4. Na wierzch wykładamy resztę masy brownie - ja wylałam ją prosto z miski, ale można również stworzyć kleksy za pomocą łyżki.
  5. Górę obsypujemy malinami.
  6. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę.
  7. Studzimy lub podajemy jeszcze lekko ciepłe.
  8. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger