10 marca

Placuszki z mascarpone (bezglutenowe)

Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami niezwykle prostym, a jednocześnie pysznym przepisem na placuszki bezglutenowe.
Co w nich takiego wyjątkowego? Otóż ich tajemnicą jest dodatek serka mascarpone, który nadaje im nie tylko wyjątkowego smaku, ale również delikatnej konsystencji. Gotowi na kulinarne przygody? To zaczynamy! 💗

Potrzebujemy (wyszło mi 12 placuszków):
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu (użyłam greckiego, ale może być też naturalny)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Farine)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego + olej do smażenia
Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki poza olejem dodajemy do miski i mieszamy, aż uzyskamy gładką lejącą masę - można do tego użyć miksera albo wymieszać całość, jak ja - łyżką.
  2. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy do połączenia składników.
  3. Odstawiamy masę na ok. 10 minut.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i łyżką wykładamy masę - jedna łyżka masy wystarczy na jeden placuszek.
  5. Smażymy na rumiano z obu stron, zajmie to kilka minut.
  6. Ściągamy z patelni, odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, przekładamy na talerz.
  7. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem, czekoladą i/lub z owocami.
  8. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj do masy 160 g - wyjdą idealne! 
  • Do masy można dodać np. pokrojone jabłko i usmażyć z tego racuchy.
  • Nie warto pomijać cukru waniliowego, dodaje on nie tylko smak, ale i piękny zapach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger