Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami niezwykle prostym,
a jednocześnie pysznym przepisem na placuszki bezglutenowe.
Co w nich takiego wyjątkowego?
Otóż ich tajemnicą jest dodatek serka mascarpone,
który nadaje im nie tylko wyjątkowego smaku,
ale również delikatnej konsystencji.
Gotowi na kulinarne przygody? To zaczynamy! 💗
Potrzebujemy (wyszło mi 12 placuszków):
- 125 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki jogurtu (użyłam greckiego, ale może być też naturalny)
- 2 jajka rozmiar L
- 100 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Farine)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego + olej do smażenia
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki poza olejem dodajemy do miski i mieszamy, aż uzyskamy gładką lejącą masę - można do tego użyć miksera albo wymieszać całość, jak ja - łyżką.
- Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy do połączenia składników.
- Odstawiamy masę na ok. 10 minut.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i łyżką wykładamy masę - jedna łyżka masy wystarczy na jeden placuszek.
- Smażymy na rumiano z obu stron, zajmie to kilka minut.
- Ściągamy z patelni, odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, przekładamy na talerz.
- Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem, czekoladą i/lub z owocami.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj do masy 160 g - wyjdą idealne!
- Do masy można dodać np. pokrojone jabłko i usmażyć z tego racuchy.
- Nie warto pomijać cukru waniliowego, dodaje on nie tylko smak, ale i piękny zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)