Ciasto bananowe to mój ulubiony pomysł na zużycie
bardzo dojrzałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.
Ciasto wychodzi dość wilgotne, miękkie i niesamowicie aromatyczne.
Mam dla Was propozycję bezglutenową, ale wystarczy dodać
mąki pszennej, aby mieć wyśmienity wypiek dla osób,
które nie muszą/nie chcą unikać glutenu.
Polecam do skosztowania! W a r t o ! 😊😊😊
bardzo dojrzałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.
Ciasto wychodzi dość wilgotne, miękkie i niesamowicie aromatyczne.
Mam dla Was propozycję bezglutenową, ale wystarczy dodać
mąki pszennej, aby mieć wyśmienity wypiek dla osób,
które nie muszą/nie chcą unikać glutenu.
Polecam do skosztowania! W a r t o ! 😊😊😊
Potrzebujemy (keksówka):
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine)
- 3 łyżki miodu
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g czekolady (u mnie deserowa) + opcjonalnie 10-20 g czekolady na wierzch ciasta.
Krok po kroku:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
- 3 banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem.
- Do bananów dodajemy jajka, miód, olej, jogurt i mieszamy ze sobą.
- W drugiej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, cynamon, sól.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
- Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry czwartego banana i opcjonalnie posypujemy dodatkową czekoladą.
- Pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto do ostudzenia.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)