20 września

Ciasto bananowe z czekoladą bezglutenowe

 Ciasto bananowe to mój ulubiony pomysł na zużycie
bardzo dojrzałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.
Ciasto wychodzi dość wilgotne, miękkie i niesamowicie aromatyczne.
Mam dla Was propozycję bezglutenową, ale wystarczy dodać 
mąki pszennej, aby mieć wyśmienity wypiek dla osób,
które nie muszą/nie chcą unikać glutenu.
Polecam do skosztowania! W a r t o ! 😊😊😊


Potrzebujemy (keksówka):
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine)
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady (u mnie deserowa) + opcjonalnie 10-20 g czekolady na wierzch ciasta.
Krok po kroku:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
  2. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  3. 3 banany obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem.
  4. Do bananów dodajemy jajka, miód, olej, jogurt i mieszamy ze sobą.
  5. W drugiej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, cynamon, sól.
  6. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
  7. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
  8. Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry czwartego banana i opcjonalnie posypujemy dodatkową czekoladą.
  9. Pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto do ostudzenia.
  10. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger