Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczystych truskawek, lekkiego kakaowego biszkoptu i puszystego kremu z mascarpone? Takie właśnie jest moje nowe bezglutenowe ciasto – delikatne, owocowe, a jednocześnie efektowne i idealne na każdą okazję.
To ciasto to połączenie kilku warstw:
-
puszysty, kakaowy biszkopt bez glutenu,
-
krem na bazie mascarpone i śmietanki 30%,
-
świeże truskawki,
-
i całość zwieńczona galaretką truskawkową, która pięknie utrwala owoce
i nadaje całości letniego charakteru.
Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęcia, weekendowe spotkania z rodziną albo po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
I jak to u mnie – przepis jest przetestowany, dopracowany i w 100% bezglutenowy, więc możesz piec bez obaw! 🌾🚫
- 6 jajek (w całości)
- 170 g cukru
- 110 g mąki bezglutenowej (użyłam uniwersalnej mąki Balviten)*
- 30 g kakao
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g truskawek
- 200 g truskawek
- 1 galaretka ( wybrałam truskawkową) + szklanka wrzątku
- Jajka ubijamy w całości razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę (ok. 7 minut).
- Do jajek dodajemy olej i całość miksujemy.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy partiami do masy. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, tak, aby nie stracić objętości masy.
- Przekładamy masę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w 170 st. C.
- Upieczony biszkopt studzimy, następnie kroimy na dwa blaty.
- Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Truskawki do kremu myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywny krem. Słodzimy cukrem pudrem do smaku, dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy całość razem. Gotowy krem wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, dokładnie dociskamy.
- Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na pół truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
- Schładzamy całość w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️