26 grudnia

Makowiec (rolada makowa)

Są takie wypieki, które od pierwszego zapachu przenoszą prosto
do kuchni pełnej ciepła, rozmów i rodzinnych historii.
Drożdżowa rolada z makiem to właśnie jeden z nich.
Miękka, puszysta, długo utrzymująca świeżość
i hojnie wypełniona domową masą makową z migdałami, orzechami,
skórką pomarańczową i rodzynkami – na bogato, jak przystało na prawdziwe świąteczne wypieki.
To ciasto, które smakuje idealnie, kawałek po kawałku,
przy herbacie, w blasku lampek i bez pośpiechu.



Potrzebujemy (z przepisu wychodzą 3 makowce):
Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka (nie może być gorące!)
  • 6 żółtek (białka odkładamy na później)
  • 2 opakowanie suchych drożdży (14 g)
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
Masa makowa:
  • 500 g maku (informacja o maku już zmielonym na dole posta)
  • 6 białek (żółtka zużyliśmy do ciasta)
  • 70 g cukru
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek (nie trzeba namaczać ich wcześniej)
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • kilka kropel aromatu lub olejku migdałowego
Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
Krok po kroku:
  1. Ciasto: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, mleko, żółtka, sól, esencję lub pastę waniliową i zagniatamy przez kilka minut (ręcznie lub za pomocą robota), na koniec dodajemy masło i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Całość posypujemy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem tak, aby cały był przykryty i odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Odsączamy mak np. na gęstym sicie wyłożonym czystą ściereczką lub gazą i dokładnie odciskamy go z wody. Mielimy go w maszynce, młynku lub używamy do tego odpowiedniego robota. Do zmielonego maku dodajemy kolejno cukier, miód, aromat migdałowy, posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu, aż ciasto wyrośnie. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy je z masą, ale dopiero tuż przed założeniem masy na ciasto - nie wcześniej!
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Na każde ciasto nakładamy makową masę zostawiając 2 cm wolne marginesy na każdej krawędzi ciasta. Każdy z placków zwijamy w roladę a następnie zawijamy w papier do pieczenia niezbyt ciasno, zostawiając ok. 1 cm luzu. Każdą roladę układamy na blasze do pieczenia (blacha z wyposażenia piekarnika) zostawiając odstęp. Ciasto pieczemy w 190 st. C. z użyciem termoobiegu przez 35-40 minut.
  4. Po upieczeniu, ciasta wyciągamy z piekarnika, rozcinamy papier z góry i zostawiamy rolady do wystudzenia.
  5. Wystudzone ciasto polewamy lukrem: białko mieszamy mikserem z cukrem pudrem (nie ubijamy białka wcześniej) do powstania śnieżnobiałego i gęstego lukru. Dowolnie dekorujemy.
  6. Smacznego!
Dobre rady:
  • możesz użyć już zmielonego maku, wtedy postępujesz z nim tak samo, poza jego mieleniem - nadzienie będzie równie smaczne :)
  • możesz użyć świeżych drożdży zamiast suchych, użyj wtedy 30-35 g i pamiętaj o wykonaniu rozczynu (drożdże połącz z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki pszennej - można ją podebrać z mąki przeznaczonej do ciasta - wymieszać i odstawić na kilka minut do "ruszenia" drożdży, następnie wlać do reszty składników i zagnieść elastyczne ciasto)
  • jeśli nie lubisz bakalii wymienionych powyżej, możesz je pominąć lub dodać inne ulubione - np. suszoną żurawinę, pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki czy morele - ciasto ma najbardziej smakować Tobie! :)
  • gotowe makowce przechowuj w chłodnym miejscu, nie musi to być lodówka
  • ciasto utrzymuje świeżość przez kilka dni, jest miękkie i nie suszy się





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger