Domowa piekarnia się rozkręca! :)
Postanowiliśmy, że będziemy częściej (a może nawet już zawsze!) piec bułeczki w domu.
Dzisiaj kolejna ich odsłona - tym razem wersja pszenno-żytnia.
I tym razem bułeczki wyszły przepyszne! :)
A zapach, który unosi się w domu jest niesamowity!
Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
- 340 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml mleka
- 85 g oleju
- 40 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczkę soli
- pestki dyni
- 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Krok po kroku:
- Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Pozostałą mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
- Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
- Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
- Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20-25 minut.
- Smacznego! :)
witam! czy mogę dodać mąkę żytnią razową! wspaniały blog pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak! :) Będzie pysznie! :)
Usuń