23 stycznia

Rolada Żyrafa straciatella z bananowym środkiem

Zawsze bałam się zrobić biszkoptową roladę - po prostu obawiałam się, że mój biszkopt w trakcie rolowania pęknie... - ale zawsze chciałam to zrobić.
I pewnie dlatego zdecydowałam się na to wyzwanie! :)
Miłym zaskoczeniem było to, że w przygotowaniu rolady nie ma nic trudnego! :)
Ba! To bardzo prosty i szybki wypiek! :)
Szybki - bo szybko się piecze i jeszcze szybciej znika z talerzy! :D
Uważajcie! Ta rolada jest baaaardzo pyszna! :)



Potrzebujemy (biszkopt na szerokość blachy z piekarnika):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy lub 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 małe banany

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę z 3 łyżkami cukru.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy na przemian wodę, olej i przesianą mąkę.
  4. Delikatnie mieszamy masę z żółtek z pianą.
  5. 4-5 łyżek białej masy przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym rogiem, resztę mieszamy dokładnie z przesianym kakao.
  6. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą lub woreczkiem wyciskamy łaty żyrafy i wkładamy blachę do piekarnika na 3 minuty.
  7. Po tym czasie wyciągamy blachę i na powstały wzór wylewamy ciemne ciasto i pieczemy 20 minut.
  8. Przygotujmy sobie duży kawałek papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyciągamy blachę, a ciasto przekładamy na nowy papier do pieczenia ciemną stroną do dołu, ściągamy starą warstwę papieru i znów odwracamy biszkopt tak, aby jego ciemna strona była na górze.
  9. Zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
  10. Czekoladę trzemy na tarce lub wrzucamy do miksera.
  11. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę albo śmietan fixy, na końcu dodajemy czekoladę.
  12. Rozwijamy biszkopt, smarujemy go grubą warstwą śmietany, a na środek układamy banany.
  13. Zwijamy ponownie w roladę i przechowujemy w lodówce.
  14. Smacznego! :)






Zobacz też:

    



2 komentarze:

  1. Mi rolady nigdy nie chcą się ładnie zwijać, heh...
    Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robiłam ją pierwszy raz i jestem z siebie dumna ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger