Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta!
Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany,
no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku.
no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku.
Ciasto jest lekkie i pyszne!
Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 4-5 banany
- dżem z czarnych porzeczek
- worki czekoladowe lub kakao na wierzch ciasta
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
- Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy.
- Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
- Ciasto kroimy na dwa blaty.
- Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix.
- Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.
- Smacznego! :)
Wygląda na idealne ciasto na wszelkie imprezy rodzinne, mimo, że żadnej się nie spodziewam, to przygotuję je w ten weekend dla mnie i mojego męża!
OdpowiedzUsuńPolecam! Ciasto nie jest trudne do przygotowania, a zasmakuje każdemu! :) Proszę o informację jak wyszło :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń