Póki są truskawki, należy z nich korzystać jak najczęściej się da!
Dlatego oddaję dzisiaj w Wasze ręce przepis
na pyszne ciasto truskawkowe:
ciemny kakaowy blat, warstwa konfitury truskawkowej, przepołowione truskawki
i fantastyczna truskawkowa pianka.
Ciasto lekkie, przyjemne i nie za słodkie.
Poniżej dwa przepisy - tradycyjny i do użycia w Thermomixie (lub Monsieur Cuisine).
W każdym przypadku ciasto się uda - bez obaw :)
Ciasto:
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 110 g cukru (lub ksylitolu)
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- 50 ml oleju
Pianka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 170 ml wody
- 200 truskawek
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki konfitury truskawkowej
- poncz do nasączenia ciasta (herbata z cukrem lub likier truskwkowy)
- 300 g truskawek
Krok po kroku (przepis tradycyjny):
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Białka ubijamy na prawie sztywną masę, po chwili dosypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta i lśniąca, dorzucamy żółtka i chwilę miksujemy.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach.
- Dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy - aż składniki się połączą.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut.
- Odstawiamy je do ostudzenia.
- Galaretki wrzucamy do wrzącej wody i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy truskawki i miksujemy od razu całość (za pomocą blendera lub w mikserze np. kielichowym). Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego skrzepnięcia.
- Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, ubijamy śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy do niej galaretkę.
- Składanie ciasta: ciasto ponczujemy, smarujemy konfiturą truskawkową lub nasączamy ponczem, wykładamy na nie przepołowione truskawki i zalewamy truskawkową pianką.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego! :)
Krok po kroku (przepis na TM):
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Na urządzenie zakładamy motylek i wlewamy białka - ubijamy 2 min/obr. 3.
- Stopniowo dodajemy żółtka i cukier - 3 min/obr.3.
- Dodajemy mąkę, kakao i olej i mieszamy 10 sek./obr. 3.zdejmujemy motylek i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Pianka: do czystego naczynia miksującego wlewamy wodę i wsypujemy galaretki - 3 min/ temp. 100°C/obr. 2. Dodajemy truskawki i miksujemy 20 sek/obr 6-10 (zwiększać stopniowo). Masę przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Gdy masa będzie już tężała, w czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy śmietanę (u mnie 36%) razem z masą 30 sek/obr.3 (jeśli jest to śmietana 30%, będzie to trwało chwilę dłużej, ale należy ubijanie cały czas kontrolować żeby nie wyszło masło :))
- Składanie ciasta: ciasto nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową, wykładamy na nie przepołowione truskawki i zalewamy truskawkową pianką.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego! :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
Usuń