11 grudnia

Drożdżowe pierogi po meksykańsku

Mam dla Was dzisiaj przepis na pierogi.
Ale nie takie tradycyjne, tylko...drożdżowe :)
Są może i trochę bardziej czasochłonne,
ale warte przyrządzenia.
Jest to świetny pomysł na obiad, kolację,
czy imprezową przekąskę!
Z kubkiem barszczu będą znakomite! :)


Potrzebujemy (wyszło mi 21 pierogów):
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebkę suchych drożdży (7g)
  • 1 jajko
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszkę fasoli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • olej
Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania pierogów
  • ulubione suszone zioła do posypania pierogów
Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, letnie mleko, ostudzone masło, cukier, sól i torebkę drożdży. Całość zagniatamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk (można wynająć do tego celu robota :)). Miskę z ciastek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ok. 1 godzinę).
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na oleju, po chwili dodajemy mięso oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy na ostatnie 2 minuty smażenia mięsa. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy kilka razy. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła o średnicy 11-12 cm. Na każde koło nakładamy 3 łyżeczki farszu (na bogato!) i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 minut. 
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
  5. Pierogi smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut.
  6. Podajemy z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy i paprykowy) i z kubkiem dobrego barszczu :)
  7. Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Takie pierożki to najlepiej chyba sprawdziłyby się w Nowy Rok :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! :) W zasadzie każda okazja jest idealna, żeby zjeść coś dobrego :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger