Czasem zdarza się tak, że przetrzymamy banany zbyt długo.
Ciemnieją i mają nieapetyczny wygląd.
Co z nimi zrobić?
Absolutnie nie wyrzucać! A zrobić przepyszny chlebek bananowy!
Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu jak muffinki 😊
Suche składniki mieszamy z mokrymi, przelewamy do foremki
i pieczemy wciągając w nozdrza cudowny bananowy zapach! 😍
i pieczemy wciągając w nozdrza cudowny bananowy zapach! 😍
Pamiętajcie - im ciemniejsze banany, tym więcej zawierają cukru
i tym bardziej nadają się do wypieków!
Potrzebujemy (na małą keksówkę):
- 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
- 2 jajka
- 1/4 szklanka cukru (ja zastąpiłam fruktozą)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC.
- Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem
- Dodajemy jajka, olej i razem mieszamy.
- Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy cukier, sodę i sól.
- Mokre składniki mieszamy z suchymi. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub łyżką.
- Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 45 minut.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
dawno nie robiłam chlebka bananowego
OdpowiedzUsuń