23 maja

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie,
dlatego nie można go przegapić!
Dzisiaj mam dla Was pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku
- ciasto drożdżowe!
Pulchne, delikatne i bardzo smaczne :)

Potrzebujemy (25 x 25 cm):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 50 g masła
  • 1 szklankę mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczyptę soli
  • 2 opakowania suszonych drożdży (14 g)
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (u mnie brązowy)
Dodatkowo:
  • truskawki
Krok po kroku:
  1. Masło i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (mleko i masło nie mogą być gorące!)
  2. Mąkę, drożdże, cukier i sól przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, żółtko i odrobinę mieszaniny masła i mleka. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po trochu dodajemy resztę mleka i masła, aż ciasto będzie elastyczne (będzie lepić się do rąk).
  3. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki - układamy ścisło- jedna przy drugiej i odstawiamy na 20 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.
  6. Składniki na kruszonkę mieszamy razem palcami i gotową posypujemy wierzch ciasta.
  7. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
  9. Smacznego! :-)


2 komentarze:

  1. Widzę, że sezon na truskawki w pełni rozpoczęty ;) u mnie póki co królują koktajle, ale na weekend może coś uda się upichcić ;)

    W wolnej chwili zapraszam do siebie: http://bitasmietanka.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogłam się już doczekać polskich truskawek! Teraz trzeba je w pełni wykorzystać :) Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger