Sezon truskawkowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie,
dlatego nie można go przegapić!
Dzisiaj mam dla Was pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku
- ciasto drożdżowe!
Pulchne, delikatne i bardzo smaczne :)
Potrzebujemy (25 x 25 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 50 g masła
- 1 szklankę mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczyptę soli
- 2 opakowania suszonych drożdży (14 g)
Kruszonka:
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru (u mnie brązowy)
Dodatkowo:
- truskawki
Krok po kroku:
- Masło i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (mleko i masło nie mogą być gorące!)
- Mąkę, drożdże, cukier i sól przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, żółtko i odrobinę mieszaniny masła i mleka. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po trochu dodajemy resztę mleka i masła, aż ciasto będzie elastyczne (będzie lepić się do rąk).
- Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki - układamy ścisło- jedna przy drugiej i odstawiamy na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.
- Składniki na kruszonkę mieszamy razem palcami i gotową posypujemy wierzch ciasta.
- Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut - do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :-)
Widzę, że sezon na truskawki w pełni rozpoczęty ;) u mnie póki co królują koktajle, ale na weekend może coś uda się upichcić ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie: http://bitasmietanka.blogspot.com ;)
Nie mogłam się już doczekać polskich truskawek! Teraz trzeba je w pełni wykorzystać :) Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam :)
Usuń