Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość!
Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania.
Za własne sajgonki zabierałam się od dawna,
wreszcie się zmotywowałam, no i są!
Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- garść grzybów mun
- 1 jajko
- sos sojowy
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki.
- Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Kapustę pekińską szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę.
- Do miski dodajemy poszatkowane warzywa, makaron, grzyby, mięso mielone, pieprz i dwie-trzy łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy.
- Papier ryżowy (arkusze) moczymy w ciepłej wodzie, gdy całkowicie zmięknie przekładamy arkusz na deskę, układamy na papierze łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę, jak krokieta.
- Sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
- Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym.
- Smacznego!
uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńJa też! <3
Usuń