Domowe "chińczyki" już dawno skradły nasze serca.
Uwielbiam te smaki!
Spróbowałam więc tym razem zrobić inną
orientalną zupę bez mleczka kokosowego.
orientalną zupę bez mleczka kokosowego.
Przepis na zupę tajską z mleczkiem znajdziecie tutaj :)
Potrzebujemy (porcja dla 3-4 osób):
- 2 l bulionu (u mnie warzywny)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- garść suszonych grzybów mun
- 150 g małych pieczarek
- zioła tajskie
- pasta curry (u mnie czerwona)
- trawa cytrynowa (u mnie suszona)
- makaron chiński jajeczny (ilość dowolna)
- 3-4 liście kafiru (można pominąć)
- sos sojowy
- pieprz
- szczypior
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
Krok po kroku:
- Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby zdejmujemy szumowiny.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i kroimy w paseczki.
- Pieczarki obieramy (lub nie) i kroimy w ćwiartki lub w ósemki (jeśli pieczarki są duże).
- Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
- Gdy mięso jest już miękkie do zupy dodajemy paprykę, pieczarki i grzyby mun.
- Doprawiamy ziołami tajskimi, trawą cytrynową, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gotujemy ok. 5-7 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Wierzch posypujemy szczypiorem.
- Smacznego! :)
Dobre rady:
- Do zupy można dodać również cukinię, seler naciowy i brokuły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)