21 lipca

American violet cake

Przyśnił mi się taki torcik,
którego jeszcze nigdzie nie widziałam, ani nie jadłam.
Marzenia trzeba spełniać, więc zabrałam się do dzieła
i tak oto powstał tort z borówkami amerykańskimi.
Pyszny, lekki, odpowiednio słodki - jak dla mnie bomba! 😍

Potrzebujemy (tortownica 18-20 cm):
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 150 g borówek amerykańskich
Dodatkowo:
  • 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 200 g borówek amerykańskich
Krok po kroku:
  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  2. Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej ale wciąż płynnej galaretki dodajemy umyte i wysuszone borówki, mieszamy. 
  3. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy mascarpone. 
  4. Składanie: Biszkopt tniemy na trzy blaty. Pierwszy blat kładziemy na dnie tortownicy, wykładamy tężejącą galaretkę z borówkami i nakładamy drugi blat. Do połowy masy śmietanowej dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Wykładamy tę część masy na biszkopt i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu (zostawiamy część do posmarowania boków tortu). Schładzamy w lodówce przez godzinę. Ostrożnie wyjmujemy tort z tortownicy i resztą kremu smarujemy boki tortu. 
  5. Dowolnie dekorujemy i schładzamy tort w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  6. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • Tort udekorowałam polewą czekoladową - przygotowujemy ją w proporcjach 1:1 ze śmietanką 30-36% - śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę (u mnie biała i barwniki). Mieszamy i studzimy. Gdy polewa jest letnia i wciąż płynna polewamy nią dobrze schłodzony tort.






Zapraszam również do spróbowania innych moich TORTÓW - KLIK! 😍


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger