Któż nie zna tego charakterystycznego ciasta
uformowanego na kształt kreciego kopca
choćby z widzenia?
A teraz mam dla Was przepis w wersji bezglutenowej,
którą z pewnością zaskoczycie niejednego gościa! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 100 g cukru
- 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 110 g masła (roztopionego)
- 30 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona)
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 50 g startej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 banany
Krok po kroku:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
- Do ubitych jajek dodajemy roztopione masło i jogurt. Całość miksujemy na małych obrotach.
- Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy.
- Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone ciasto odstawiamy do wystgnięcia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, na koniec mieszamy ze startą czekoladą.
- Banany obieramy ze skórki i kroimy je wzdłuż na pół. Polewamy sokiem z cytryny.
- Z wystudzonego ciasta odkrajamy górkę i wydrążamy środek, zostawiając ok 1,5 cm ciasta na spodzie i na bokach. Odkrojone ciasto kruszymy w dłoniach na drobniutki "piasek".
- W wydrążony dołek układamy banany tak, żeby przykryły całą powierzchnię.
- Na banany wykładamy cały krem śmietanowy tworząc górkę.
- Śmietanową górkę obsypujemy okruszkami z biszkoptu tak, żeby przykryły całą śmietanę.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy prosto z lodówki.
- Smacznego! :)
Kocham kopiec kreta.
OdpowiedzUsuń