23 listopada

Kopiec kreta (bezglutenowy)

Któż nie zna tego charakterystycznego ciasta
uformowanego na kształt kreciego kopca
choćby z widzenia?
A teraz mam dla Was przepis w wersji bezglutenowej,
którą z pewnością zaskoczycie niejednego gościa! :) 


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 110 g masła (roztopionego)
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 50 g startej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 banany
Krok po kroku:
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
  3. Do ubitych jajek dodajemy roztopione masło i jogurt. Całość miksujemy na małych obrotach.
  4. Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy.
  6. Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Upieczone ciasto odstawiamy do wystgnięcia.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, na koniec mieszamy ze startą czekoladą.
  9. Banany obieramy ze skórki i kroimy je wzdłuż na pół. Polewamy sokiem z cytryny.
  10. Z wystudzonego ciasta odkrajamy górkę i wydrążamy środek, zostawiając ok 1,5 cm ciasta na spodzie i na bokach. Odkrojone ciasto kruszymy w dłoniach na drobniutki "piasek".
  11. W wydrążony dołek układamy banany tak, żeby przykryły całą powierzchnię.
  12. Na banany wykładamy cały krem śmietanowy tworząc górkę.
  13. Śmietanową górkę obsypujemy okruszkami z biszkoptu tak, żeby przykryły całą śmietanę.
  14. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy prosto z lodówki.
  15. Smacznego! :)
























1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger