Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki,
ciasto z ich wykorzystaniem,
to pierwsza moja kulinarna zachcianka 😉
A przed Wami moja pierwsza
i co najważniejsze udana próba
upieczenia ciasta bez grama glutenu,
a przy tym smacznego
do ostatniego okruszka 💖
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
- 500 g truskawek pokrojonych na ćwiartki lub połówki
- 4 jajka
- 200 g masła
- 250 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar Mehl Ferine) *
- 100-200 g cukru (wg upodobania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2-3 łyżki soku cytrynowego
- płatki migdałowe
* jeśli chcesz użyć mąki pszennej, dodaj jej 300 g, ciasto wyjdzie równie smaczne 😍
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny.
- Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania wierzchu ciasta).
- Dodajemy masło nie przerywając ubijania.
- Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Połowę truskawek dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzch układamy resztę truskawek, posypujemy odłożonym cukrem i płatkami migdałowymi.
- Pieczemy przez 55-60 minut.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)