Dzisiaj w roli głównej piersi z kurczaka :-)
I pyszny obiad z ich udziałem!
Marynowany kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny
- taki, jaki powinien być! ;-)
Szybko, prosto i smacznie!
Potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 paprykę czerwoną
- 1 średniej wielkości cukinię
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ryż (u mnie brązowy)
- sól
- pieprz
- oliwa/olej
Marynata:
- oliwa
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy starofrancuskiej
- łyżka keczupu
- łyżka miodu
Krok po kroku:
- Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.
- Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.
- Miseczkę z kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.
- Myjemy cukinię i paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.
- Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe pieczarki na ósemki).
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż większa część wody z pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy paprykę i cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Zamarynowanego kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.
- Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z ryżem i uduszonymi warzywami.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)