Zupa ogórkowa jest moją ulubioną zupą, którą przygotowywała moja Mama.
Najbardziej w niej smakowały mi ziemniaki, które nigdy nie były rozgotowane, a idealnie miękkie w środku i troszkę twardsze na zewnątrz.
Co tu dużo mówić - zupa ogórkowa to prawdziwy smak dzieciństwa! :-)
Potrzebujemy:
- 2-2,5 litrów wywaru mięsnego lub warzywnego
- 4-5 ogórków kiszonych (polecam ogórki z tego przepisu)
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- 1 dużego ziemniaka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- maggi
- szklanka zalewy z kiszenia ogórków (jeśli mamy swoje ukiszone)
- ewentualnie śmietana (ja pominęłam)
Krok po kroku:
- Gotujemy wywar mięsny (u mnie z kury) albo warzywny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Marchewkę, pietruszkę i ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
- Do gotowego wywaru dodajemy startą marchew i pietruszkę. Gotujemy kilka minut.
- Następnie wrzucamy ogórki i ziemniaka.
- Doprawiamy solą, pieprzem lub maggi (jak ktoś lubi...).
- Dolewamy zalewę z kiszonych ogórków (Możemy pominąć tę czynność, jeśli nie mamy własnych kiszonych ogórków, ja dodałam żeby uzyskać bardziej aromatyczną zupę).
- Gotujemy, aż ziemniak będzie miękki.
- Zupę możemy zabielić śmietaną - łączymy 2 łyżki śmietany z chochlą zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)