I stało się!
Ugotuj i przetestuj również przyłączyło się do akcji Jedz jabłka (na złość Putinowi) ;-)
Dzisiaj jabłuszka w cieście, czyli przepyszne, puszyste i chrupiące racuchy!
Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację.
Uwielbiam takie dania, które można jeść bezkarnie o każdej porze dnia (i nocy!).
Jeśli lubicie słodkie placuszki - koniecznie wypróbujcie ten przepis - WARTO! :-)
Uwaga - ilość składników podanych poniżej wystarczy do wykarmienia co najmniej czterech osób.
Idealną porcję dla dwojga, stworzycie pomniejszając ilość składników o połowę ;-)
Potrzebujemy:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- szczyptę soli
- szczypta cynamonu
- jabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
- Mleko, żółtka, mąkę, sól, sodę, cukier i cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.
- Dodajemy pokrojone jabłka.
- Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy koniecznie z cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z cynamonem), śmietaną lub ulubionym dżemem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)