09 stycznia

Keks bezglutenowy

 Mam dla Was dzisiaj słodką petardę!
Keks bezglutenowy - słodki, puszysty, pyszny!
Koniecznie wypróbujcie podczas trwającego karnawału!
💖




Potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam Mix for Cake Balviten)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 250 g bakalii (można użyć gotowej mieszanki lub dodać co się lubi)
  • szczyptę soli
Krok po kroku:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszysto. Odstawiamy na chwilę na bok.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje i potroi swoją objętość.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w małych partiach dodajemy do ubitych żółtek, masa będzie szybko gęstnieć, więc proponuję w między czasie dodawać olej, aż do wyczerpania mąki i oleju. Całość z powodzeniem można mieszać mikserem.
  4. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
  5. Dodajemy bakalie i całość mieszamy szpatułką.
  6. Ciasto przelewamy do keksówki - polecam o formę o standardowych rozmiarach.
  7. Pieczemy przez 55-60 minut w temperaturze 180 st.C.
  8. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy - cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.
  9. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger