25 września

Jesienny kociołek

Kolory jesieni powoli pojawiają się za oknem,
a jej zapachy i smaki wkraczają do naszych kuchni.
Wraz z nimi nadchodzi pora na smakowite i rozgrzewające dania.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na prawdziwy klasyk – Jesienny Kociołek!
To danie, które idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni,
gdy potrzebujemy czegoś sycącego i pełnego aromatycznych przypraw.
Nie mogę się doczekać, aby podzielić się z Wami tym przepisem,
który pozwoli Wam cieszyć się pełnią jesieni w każdym kęsie.
Zapraszam do przeczytania pełnej instrukcji przygotowania i wypróbowania  aromatycznego Jesiennego Kociołka.
Smacznego! 😘


Potrzebujemy:
  • 1 kg papryki (może być w różnych kolorach)
  • 1/2 kg cukinii (ja użyłam żółtej)
  • 1/2 kg dobrej jakości kiełbasy (użyj swojej ulubionej)
  • 2-3 cebule
  • 3-4 pomidory (użyłam malinowych)
  • 1 papryczka chili (można pominąć)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • wędzona mielona papryka
  • masło do smażenia
Krok po kroku:
  1. Cebule obieramy, kroimy w piórka lub kostkę, dodajemy do garnka z roztopionym masłem. Czosnek obieramy i dodajemy do garnka. Papryczkę chili myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka razem z nasionkami.
  2. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do podsmażonej cebuli.
  3. Paprykę i cukinię dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka.
  4. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy je w większą kostkę. Dodajemy do garnka w momencie, gdy papryka jest już półmiękka.
  5. Całość przyprawiamy do smaku solą, paprykami mielonymi i pieprzem. 
  6. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut, aż papryki będą całkowicie miękkie (lub krócej, jeśli chcecie chrupkie warzywa).
  7. Można posypać posiekaną natką pietruszki i podać z ryżem, chlebem lub zjeść bez dodatków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger