12 września

Tarta z kremem budyniowym (bezglutenowa)

 Kolejna bezglutenowa tarta wpada do mojej kolekcji! 😊

Tym razem z pysznym kremem budyniowym i borówkami,
w sam raz na szybki deser dla niespodziewanych gości
oraz jako słodka przekąska na letnie popołudnia.
Skusicie się? Jest pysznie, obiecuję! 😍


Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki bezglutenowej ( u mnie 150 g mąki uniwersalnej Bezgluten i 30 g mąki kukurydzianej)
  • 50 g cukru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
Krem budyniowy:
        1 opakowanie budyniu bezglutenowego (smak śmietankowy lub waniliowy)
        500 ml mleka
        1-2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
        100 g masła

Dodatkowo:
        borówki (lub inne wybrane owoce)

Krok po kroku:
  1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. Będzie się lepiło do rąk, ale tak ma być. Ewentualnie można do zagniatania użyć miksera. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
  2. Formę do ciasta (ja użyłam tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wyklejamy ciastem tworząc mały rant na brzegach formy. Nakłuwamy widelcem.
  3. Pieczemy w 160 st. przez 25-30 minut, następnie studzimy.
  4. W czasie pieczenia spodu możemy przygotować budyń.
  5. Połowę ilości mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, drugą połowę mieszamy z proszkiem budyniowym. Wymieszany proszek wlewamy do gotującego się mleka. W tej chwili możemy również dodać ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Całość mieszamy, aż powstanie nam gęsta masa. Gdy zacznie "pyrkać" odstawiamy całość na bog i dodajemy pokrojone masło. Mieszamy dokładnie rózgą do połączenia się składników.
  6. Wykładamy gorący budyń na upieczony spód i posypujemy borówkami (lekko je dociskając do masy). Całość studzimy.
  7. Przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
  8. Smacznego! :)



Wypróbuj też inne
przepisy bezglutenowe:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger