Korzystając z trwającego sezonu ogórkowego, 
oczywiście musieliśmy je zawekować! Kiszone ogórki, to coś, co Polacy lubią (najbardziej?)! My również wyposażyliśmy się odpowiednio i zakisiliśmy co nieco :-) To wersja na łagodnie, chociaż z dosyć dużą ilością czosnku, ale przez to będą na pewno bardziej aromatyczne! :-) Z całą pewnością jeszcze w Naszej kuchni powstanie wiele innych przetworów.
oczywiście musieliśmy je zawekować! Kiszone ogórki, to coś, co Polacy lubią (najbardziej?)! My również wyposażyliśmy się odpowiednio i zakisiliśmy co nieco :-) To wersja na łagodnie, chociaż z dosyć dużą ilością czosnku, ale przez to będą na pewno bardziej aromatyczne! :-) Z całą pewnością jeszcze w Naszej kuchni powstanie wiele innych przetworów.
Kto wie, może nawet jakiś przetrwa do zimy? :-)
Potrzebujemy:
- 1,5 kg ogórków
 
- 2,5 l wrzątku
 
- pęczek kwiatów kopru włoskiego
 
- czosnek (u nas 1,5 główki)
 
- 2 łyżki soli niejodowanej
 
- mała garść gorczycy
 
Krok po kroku: 
- Słoik myjemy i wyparzamy.
 - Przygotowujemy kwiaty kopru włoskiego. Część układamy na dnie słoika.
 - Czosnek obieramy, ewentualnie kroimy ząbki na mniejsze kawałki.
 - Ogórki myjemy i osuszamy, następnie ciasno układamy je w słoiku.
 - Układamy kwiaty kopru i czosnek między ogórkami.
 - Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól.
 - Zalewamy wrzątkiem ogórki w słoiku, na wierz układamy jeszcze pozostałe kwiaty kopru, czosnek oraz gorczycę.
 - Zakręcamy dokładnie słoik i odstawiamy w ciemne i suche miejsce.
 - Cierpliwie czekamy na pożądany efekt :-)
 - Smacznego! :-)
 











 






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje zdanie ma znaczenie! 💬
Napisz, co sądzisz o przepisie, zainspiruj innych albo zapytaj, jeśli coś było niejasne.
Tworzymy tę przestrzeń razem ❤️