Korzystając z trwającego sezonu ogórkowego,
oczywiście musieliśmy je zawekować! Kiszone ogórki, to coś, co Polacy lubią (najbardziej?)! My również wyposażyliśmy się odpowiednio i zakisiliśmy co nieco :-) To wersja na łagodnie, chociaż z dosyć dużą ilością czosnku, ale przez to będą na pewno bardziej aromatyczne! :-) Z całą pewnością jeszcze w Naszej kuchni powstanie wiele innych przetworów.
oczywiście musieliśmy je zawekować! Kiszone ogórki, to coś, co Polacy lubią (najbardziej?)! My również wyposażyliśmy się odpowiednio i zakisiliśmy co nieco :-) To wersja na łagodnie, chociaż z dosyć dużą ilością czosnku, ale przez to będą na pewno bardziej aromatyczne! :-) Z całą pewnością jeszcze w Naszej kuchni powstanie wiele innych przetworów.
Kto wie, może nawet jakiś przetrwa do zimy? :-)
Potrzebujemy:
- 1,5 kg ogórków
- 2,5 l wrzątku
- pęczek kwiatów kopru włoskiego
- czosnek (u nas 1,5 główki)
- 2 łyżki soli niejodowanej
- mała garść gorczycy
Krok po kroku:
- Słoik myjemy i wyparzamy.
- Przygotowujemy kwiaty kopru włoskiego. Część układamy na dnie słoika.
- Czosnek obieramy, ewentualnie kroimy ząbki na mniejsze kawałki.
- Ogórki myjemy i osuszamy, następnie ciasno układamy je w słoiku.
- Układamy kwiaty kopru i czosnek między ogórkami.
- Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól.
- Zalewamy wrzątkiem ogórki w słoiku, na wierz układamy jeszcze pozostałe kwiaty kopru, czosnek oraz gorczycę.
- Zakręcamy dokładnie słoik i odstawiamy w ciemne i suche miejsce.
- Cierpliwie czekamy na pożądany efekt :-)
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)