piątek, 1 sierpnia 2014

Kiszone ogórki Maksymilianka i Julki

Korzystając z trwającego sezonu ogórkowego, oczywiście musieliśmy je zawekować! Kiszone ogórki, to coś, co Polacy lubią (najbardziej?)! My również wyposażyliśmy się odpowiednio i zakisiliśmy co nieco :-) Nawet dzieci - Maksymilian i Julia chętnie Nam pomogły - szczególnie w tworzeniu etykiety  i "wrzucaniu" ogórków do słoika ;-) To wersja na łagodnie, chociaż z dosyć dużą ilością czosnku, ale przez to będą na pewno bardziej aromatyczne! :-) Z całą pewnością jeszcze w Naszej kuchni powstanie wiele innych przetworów.

Kto wie, może nawet jakiś przetrwa do zimy? :-) 




Potrzebujemy:
  • 1,5 kg ogórków
  • 2,5 l wrzątku
  • pęczek kwiatów kopru włoskiego
  • czosnek (u nas 1,5 główki)
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • mała garść gorczycy



Krok po kroku: 

  1. Słoik myjemy i wyparzamy.
  2. Przygotowujemy kwiaty kopru włoskiego. Część układamy na dnie słoika.
  3. Czosnek obieramy, ewentualnie kroimy ząbki na mniejsze kawałki.
  4. Ogórki myjemy i osuszamy, następnie ciasno układamy je w słoiku.
  5. Układamy kwiaty kopru i czosnek między ogórkami.
  6. Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól.
  7. Zalewamy wrzątkiem ogórki w słoiku, na wierz układamy jeszcze pozostałe kwiaty kopru, czosnek oraz gorczycę.
  8. Zakręcamy dokładnie słoik i odstawiamy w ciemne i suche miejsce.
  9. Cierpliwie czekamy na pożądany efekt :-)
  10. Smacznego! :-)


 
 
 

  





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)