03 listopada

Monte vel Łaciata

Moje uwielbienie do wszystkiego, co ma łaty chciałam "przelać" na ciasto.
Jedzący je jednak jednogłośnie stwierdzili, 
że smakuje ono jak popularny deser mleczny,
stąd więc nazwa ;-)
A ciasto powstało z głowy, z ogólnodostępnych, znanych i prostych składników. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. 
A ja już teraz planuję włączyć je w moje stałe słodkie menu.

Muuuusicie spróbować! ;-)



Potrzebujemy (ilość na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 400 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
  • 1/2 szklanki słodzonej herbaty

Krok po kroku:
  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masą jajeczną za pomocą łyżki.
  4. Przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170°C.
  6. Zaraz po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie rozcinamy na dwa blaty.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  8. Pierwszy blat ciasta zostawiamy w tortownicy i nasączamy go słodzoną herbatą (w przypadku ciasta tylko dla dorosłych do nasączenia możemy użyć alkoholu), następnie smarujemy kilkoma łyżkami masy kajmakowej, wykładamy na niego ubitą kremówkę - zostawiając kilka łyżek do dekoracji, układamy drugi blat ciasta i znów go nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę masy kajmakowej, a z pozostałej kremówki tworzymy łaty.
  9. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.
  10. Smacznego! :-)
Ciasto bierze udział w akcji:

Imieniny u cioci




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger