poniedziałek, 3 listopada 2014

Monte vel Łaciata

Moje uwielbienie do wszystkiego, co ma łaty chciałam "przelać" na ciasto.
Jedzący je jednak jednogłośnie stwierdzili, 
że smakuje ono jak popularny deser mleczny,
stąd więc nazwa ;-)
A ciasto powstało z głowy, z ogólnodostępnych, znanych i prostych składników. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. 
A ja już teraz planuję włączyć je w moje stałe słodkie menu.

Muuuusicie spróbować! ;-)



Potrzebujemy (ilość na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 400 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
  • 1/2 szklanki słodzonej herbaty

Krok po kroku:
  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masą jajeczną za pomocą łyżki.
  4. Przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170°C.
  6. Zaraz po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie rozcinamy na dwa blaty.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  8. Pierwszy blat ciasta zostawiamy w tortownicy i nasączamy go słodzoną herbatą (w przypadku ciasta tylko dla dorosłych do nasączenia możemy użyć alkoholu), następnie smarujemy kilkoma łyżkami masy kajmakowej, wykładamy na niego ubitą kremówkę - zostawiając kilka łyżek do dekoracji, układamy drugi blat ciasta i znów go nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę masy kajmakowej, a z pozostałej kremówki tworzymy łaty.
  9. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.
  10. Smacznego! :-)
Ciasto bierze udział w akcji:

Imieniny u cioci




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)