poniedziałek, 12 stycznia 2015

Bigos

Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej.
Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)
A, że dawno nie gościł na moim stole,
należało to szybko zmienić i przygotować duuuży garnek bigosu!
Teraz dla Was zadanie specjalne:
czas przeczytać przepis, udać się na zakupy, zakasać rękawy i przygotować go dla rodzinki!
Co Wy na to? ;)


Potrzebujemy:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 średniej wielkości białej kapusty
  • 1/2 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • majeranek

Krok po kroku:
  1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka.
  3. Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar wody i dodajemy do garnka.
  4. Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.
  5. W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zrumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  6. W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.
  8. Smacznego! :)

Dobre rady:
  • bigos najlepiej przygotować na dzień lub nawet dwa dni przed spożyciem - wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć;
  • do bigosu można dodać również kiełbasę czy boczek - podsmażamy je wtedy, tak jak mięso i dodajemy do garnka z kapustami;
  • polecam również wersję bigosu z wędzonymi śliwkami - kilka sztuk kroimy i dodajemy pod koniec gotowania;
  • jeśli lubimy mniej wodnisty bigos (jak ja) - odlejmy więcej wody z gotowania kapusty;
  • bigos można zamrozić i mieć awaryjny obiad;
  • bigos jest smaczniejszy z każdym kolejnym podgrzaniem :)


  • Zimowy Obiad

4 komentarze:

  1. Tradycyjny bigos-pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Do tego bułeczka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Szczególnie polecam upiec samemu bułeczki - np. pszenne z pestkami dyni (http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/bueczki-pszenne-z-pestkami-dyni.html) ;)

      Usuń
  3. Super bigosik, az ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)