02 marca

Malibu

Dzisiaj pyszne ciasto z odrobiną alkoholu ;-)
Jeśli ktoś lubi drink malibu lub jest fanem kokosu, to ciasto z pewnością mu zasmakuje!
Jest wyjątkowo delikatne, lekkie i nie za słodkie.
Po prostu przepyszne! :-)



Potrzebujemy (średnica 24 cm):
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 2 kieliszki malibu (lub innego kokosowego likieru)
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
Poncz:
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (z kartonu lub z puszki)

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. 
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku.
  4. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem  do pieczenia.
  6. Pieczemy 20 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Do śmietany dolewamy malibu i dosypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  8. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
  9. Jeden blat umieszczamy w tortownicy lub na paterze, ponczujemy go sokiem ananasowym, smarujemy polową kremu, nakładamy drugi blat, ponczujemy go i smarujemy resztą kremu. Obsypujemy płatkami migdałowymi.
  10. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
  11. Smacznego! :-)



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger