Dzisiaj pyszne ciasto z odrobiną alkoholu ;-)
Jeśli ktoś lubi drink malibu lub jest fanem kokosu, to ciasto z pewnością mu zasmakuje!
Jest wyjątkowo delikatne, lekkie i nie za słodkie.
Po prostu przepyszne! :-)
Potrzebujemy (średnica 24 cm):
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 2 kieliszki malibu (lub innego kokosowego likieru)
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
Poncz:
- 1/2 szklanki soku ananasowego (z kartonu lub z puszki)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.
- Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Do śmietany dolewamy malibu i dosypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
- Jeden blat umieszczamy w tortownicy lub na paterze, ponczujemy go sokiem ananasowym, smarujemy polową kremu, nakładamy drugi blat, ponczujemy go i smarujemy resztą kremu. Obsypujemy płatkami migdałowymi.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego! :-)
Podejrzewam, że jest bardo smaczne :)
OdpowiedzUsuńKocham kokos i muszę wypróbować koniecznie!
OdpowiedzUsuńMusiało rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuń