13 marca

Tarta z bitą śmietaną i owocami (bezglutenowa)

Czy wiesz, że można zrobić pyszne ciasto bezglutenowe,
które zachwyci każde podniebienie?
Moja nowa propozycja to tarta z bitą śmietaną i owocami, która jest nie tylko smaczna, ale także pięknie wygląda na stole.

Wykorzystując uniwersalną mąkę bezglutenową oraz naturalne składniki,
takie jak dowolne świeże owoce i śmietana,
możesz zaskoczyć swoich bliskich nowym, zdrowym przepisem.

Idealna dla osób, które nie tolerują glutenu oraz tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego i pysznego.

Gotowi na wyzwanie? Spróbujcie sami i dajcie mi znać, jak smakuje Wasza tarta!

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki bezglutenowej ( u mnie 150 g mąki uniwersalnej Bezgluten i 30 g mąki kukurydzianej)
  • 50 g cukru (u mnie brązowy)
Krem:
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ulubiony dżem 
  • borówki (lub inne owoce)
  • 2 kostki czekolady (opcjonalnie)
Krok po kroku:
  1. Składniki na ciasto zagniatamy - ciasto będzie lepiło się do rąk - można użyć do tego miksera. Całość formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
  2. Formę (u mnie tortownica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. 
  3. Pieczemy w 160 st przez 30 minut. Następnie studzimy.
  4. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. 
  5. Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone na sztywny krem, przekładamy go na dżem, dekorujemy owocami i czekoladą.
  6. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
  7. Smacznego! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger