30 marca

Ciasto marchewkowe (bezglutenowe)

 Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezglutenowe ciasto marchewkowe z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. To proste w wykonaniu ciasto, przygotowane bez glutenu, ale równie pyszne jak tradycyjne. Wypełnione kawałkami marchewki, orzechami i cynamonem, idealnie pasuje do świątecznego klimatu. Spróbuj tego przepisu na bezglutenowe ciasto marchewkowe na swoim wielkanocnym stole i przekonaj się, jak pyszne mogą być bezglutenowe wypieki!


Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 140 g mąki ryżowej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (uwaga na skład!)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • cukier waniliowy 
  • 3-4 marchewki

Polewa kakaowa:

  •  50 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki śmietanki lub mleka

Krok po kroku:

  1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  3. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
  4. Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
  5. W osobnej misce mieszamy mąki razem z sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy je do ciasta i miksujemy. Dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy.
  6. Dodajemy startą marchew i miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Po upieczeniu sprawdzamy czy patyczek jest suchy. Jeśli nie, dokładamy jeszcze 5-7 minut do czasu pieczenia.
  8. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia się składników. Na koniec dodajemy śmietankę lub mleko i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy ciasto.
  9. Smacznego! :)



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger