Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezglutenowe ciasto marchewkowe z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. To proste w wykonaniu ciasto, przygotowane bez glutenu, ale równie pyszne jak tradycyjne. Wypełnione kawałkami marchewki, orzechami i cynamonem, idealnie pasuje do świątecznego klimatu. Spróbuj tego przepisu na bezglutenowe ciasto marchewkowe na swoim wielkanocnym stole i przekonaj się, jak pyszne mogą być bezglutenowe wypieki!
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 140 g mąki ryżowej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (uwaga na skład!)
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- cukier waniliowy
- 3-4 marchewki
Polewa kakaowa:
- 50 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 2-3 łyżki śmietanki lub mleka
Krok po kroku:
- Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
- Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
- Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
- W osobnej misce mieszamy mąki razem z sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy je do ciasta i miksujemy. Dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy.
- Dodajemy startą marchew i miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Po upieczeniu sprawdzamy czy patyczek jest suchy. Jeśli nie, dokładamy jeszcze 5-7 minut do czasu pieczenia.
- Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia się składników. Na koniec dodajemy śmietankę lub mleko i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy ciasto.
- Smacznego! :)
Lubimy ciasto marchewkowe w mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuń