poniedziałek, 1 lutego 2016

Kruche rogaliki z różą

Przedstawiam Wam dzisiaj smaczny pomysł na "coś słodkiego do kawy",
który przygotujecie szybko, a efektem zachwycicie wszystkich, których poczęstujecie
(hmm... sąsiedzi zwabieni zapachem może też przyjdą... ;-) ).
Pyszne, kruche rogaliki z marmoladą różaną.
Zróbcie je koniecznie - to nie takie trudne! :-)


Potrzebujemy (na około 40 sztuk):
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego (można pominąć)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 dużą łyżkę gęstej śmietany 18%
  • szczyptę soli
  • białko do posmarowania rogalików
  • marmoladę różaną (lub inną ulubioną)

Krok po kroku:
  1. Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy, pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę, żółtka oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego duże koło (im większe koło, tym większe rogaliki).
  4. Koło dzielimy nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy trójkąt układamy po łyżeczce marmolady i zawijamy od szerszego końca do środka.
  5. Rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
  6. Pieczemy w 190ºC przez 15-20 minut do zezłocenia.
  7. Posypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub wcinamy bez dodatków! 
  8. Smacznego! :-)





8 komentarzy:

  1. Popijam właśnie kawkę i takie ciasteczko by się przydało! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę je przygotować - to tylko chwila :)
      A efekt jest wspaniały! :)

      Usuń
  2. Super przepis, wyszly pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Mnie też smakują i niedługo znów je upiekę ��

      Usuń
  3. Dzień dobry, kostka masła to 200g czy 250g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostka 200 g - już dopisuję do przepisu żeby nie było wątpliwości :-)

      Usuń
  4. Nie mogłam tak długo czekać na doprecyzowanie i dałam 200 g, wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę! :) Ja je uwielbiam, są pyszne i idealnie kruche :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)