poniedziałek, 9 lutego 2015

Gulasz wieprzowy z papryką, marchewką i ogórkiem kiszonym

Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis z kuchni mojej Mamy ;)
Taki gulasz pamiętam od zawsze!
Idealnie pasuje mu towarzystwo kasz i placków ziemniaczanych.
A z dodatkiem papryczki chilli idealnie rozgrzewa - nie tylko zimą.
Warto się skusić! :)




Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebulę
  • 1 dużą marchewkę
  • 1 średniej wielkości paprykę czerwoną
  • 1 ogórka kiszonego
  • 1 papryczkę chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżkę mąki
  • sól
  • pieprz
  • ostrą mieloną paprykę
  • margarynę lub olej
Krok po kroku:
  1. Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
  2. Cebulę, czosnek, paprykę, marchew i kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli kroimy w krążki.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, a po dwóch minutach dodajemy mięso i papryczkę chilli.
  4. Gdy mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej wody.
  5. Gdy mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy marchew, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy ogórka.
  6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieloną ostrą paprykę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy z ulubioną kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
  8. Smacznego! :)



Zimowy Obiad

Zobacz też:

    


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)