niedziela, 14 czerwca 2015

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Kolejna odsłona chińskiej kuchni.
Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym.
Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień.
Warto trochę poeksperymentować w kuchni
- gorąco Was do tego namawiam! :-)



Potrzebujemy (dla 2 osób):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 małą czerwoną paprykę
  • 1 średnią marchewkę
  • garść suszonych grzybów mun (do kupienia w marketach) np. Tao Tao
  • kilka pędów bambusa (można kupić w zalewie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej ryżowy
Krok po kroku:
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.
  3. Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
  4. Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
  5. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  6. Smacznego! :-)




Mam smaka na kurczaka!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)