sobota, 29 kwietnia 2017

Sernik japoński

Sernik japoński to zdecydowanie inny sernik niż te, które znamy w Polsce.
Jest on bardzo puszysty, ale zawiera bardzo mało sera,
i to takiego kremowego, kanapkowego.
Warty wypróbowania z całą pewnością :)


Potrzebujemy (tortownica 16 cm):
  • 150 g kremowego serka typu philadelfia (może być serek z dyskontu)
  • 40 g masła
  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny (można pominąć, ale z cytryną ciasto jest o wiele lepsze :))
Krok po kroku:
  1. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem formując wysokie brzegi. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego należy dno formy dokładnie zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby do formy nie dostała się woda.
  2. Serek i mleko przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy - ciągle mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez minutę, po czym dodajemy do nich masę serową, dokładnie mieszamy. 
  4. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  5. Białka ubijamy z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Delikatnie łączymy z masą serową i przekładamy do formy.
  6. Tortownicę umieszczamy w większej formie wypełnionej gorącą wodą (do 2-3 cm wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 80 minut.
  7. Sernik wyciągamy z kąpieli wodne i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu sernik nam trochę opadnie, ale i tak powinien pozostać wysoki, a dzięki kąpieli wodnej będzie bardzo puszysty.
  8. Smacznego! :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)